Nieuws/Financieel
427611
Financieel

Crisis Brazilië treft Arcadis

AMSTERDAM (AFN) - Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in het eerste kwartaal een lagere omzet en winst behaald, mede als gevolg van de zware economische crisis in Brazilië. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend in een tussentijds handelsbericht.

De netto-omzet zakte met 4 procent in vergelijking met een jaar eerder,tot 634 miljoen euro. In Brazilië zag het bedrijf de inkomsten met liefst 38 procent dalen. Ook in Noord-Amerika stonden de opbrengsten onder druk door de fellere concurrentie en prijsdruk bij milieudiensten.Vanwege de gedaalde grondstofprijzen stellen mijnbouwers en oliebedrijven hun investeringen uit en dat merkt Arcadis. Het bedrijf levert veel diensten aan de olie- en mijnbouwsector.

In Azië ging de omzet licht omlaag terwijl in andere opkomende markten, Europa en Groot-Brittannië de omzet klom.

Geen aanwijzingen

Het bedrijf zag het bedrijfsresultaat (ebita) met 9 procent dalen tot 46,6 miljoen euro en de operationele marge kromp naar 7,4 procent. De bruto-omzet steeg met 2 procent tot 846 miljoen euro. Het werkkapitaal als ratio van de omzet ging omlaag. De orderportefeuille stond op 2,4 miljard euro.

Arcadis meldde verder dat na intern onderzoek geen aanwijzingen zijn gevonden voor betrokkenheid van de Braziliaanse dochter Arcadis Logos bij vermeende fraude rond het grote waterproject São Francisco. Het federale onderzoek in Brazilië loopt nog en er zijn geen nieuwe verzoeken binnengekomen voor informatie.

Extra kostenbesparingen

De onderneming denkt dat de omstandigheden in opkomende markten en Noord-Amerika de rest van dit jaar uitdagend zullen blijven. In Groot-Brittannië, Europa en Australië staan de markten er gunstiger voor.

De prioriteiten voor 2016 zijn voor het bedrijf de realisatie van verdere synergievoordelen, het behalen van extra kostenbesparingen en het terugdringen van het werkkapitaal. In Brazilië is Arcadis bezig de boel weer op de rit te krijgen, terwijl in Noord-Amerika het lopende transformatieproces doorgezet wordt.