Nieuws/Financieel
427621
Financieel

Gratis geld voor iedereen

De beurskoersen stijgen, de grondstoffenprijzen stijgen, de emerging markets stijgen, de huizenprijzen stijgen en we hoeven er helemaal niks voor te doen.

Zolang de centrale banken de rente wereldwijd laag houden zullen “we” ons met zijn allen uit de crisis lenen. Hoe mooi kan het zijn en het mooie is dat verschillende analisten, die eerst hel en verdoemenis riepen, nu draaien naar “we gaan naar 500 punten”.

Vandaag openen de Europese markten wederom positief aan de nieuws handelsdag. Alle ogen zullen deze middag gericht zijn op super Mario en zijn persconferentie.

Ben zeer benieuwd wat er met de koers van de euro ten opzichte van de dollar zal gebeuren. Op twitter kunnen jullie mij volgen met een aantal updates over de verdere ontwikkelingen vandaag (@svdhijden)

Nou ik niet hoor, mijn strategie zal altijd hetzelfde blijven, namelijk long op de lange termijn voor mijn pensioen, echter op de korte termijn (komende kwartalen) inclusief de eerder dit jaar genoemde “veilige havens”.

Wanneer het gratis geld experiment niet de gewenste uitkomst heeft, dan zullen deze safe havens mij extra munitie bieden richting de toekomst.

Een blik op één van mijn belangrijkste indicatoren leert mij dat de Fear and Greed weer op extreme greed staat (zie hieronder). Een niveau wat aangeeft dat je moet oppassen om niet op te hoge niveaus in te stappen.

 

Waar is de groei?

Wat mij het meeste opvalt, is dat er (te) weinig wordt gesproken over economische groei. Consumptie is namelijk de belangrijkste drijfveer voor een aantrekkende economie.

Nu lijken de bedrijfswinsten vooral te worden gestuwd door het ontslaan van werknemers, het betalen van minder belasting door buitenlandse overnames en het goedkoop herfinancieren van leningen tot ver in de toekomst. Nu de beurzen mondiaal herstellen is dit dus het antwoord, gewoon het blikje voor je uit schoppen.

Vorige week gaf ik aan dat de valuta oorlog voorbij lijkt en dat de centrale bankiers erachter zijn gekomen dat de dollar de te manipuleren valuta is. Een daling van de dollar zorgt namelijk voor hogere grondstoffenprijzen, herstel van “bloemetjes aan de afgrond aandelen” zoals

Arcelor Mittal en natuurlijk een betere export positie voor de belangrijkste economie ter wereld, namelijk die van Amerika.

Watchlist:

fti: 457 eurusd: 1,1292 wti: 44,15 brent: 45,80 goud: 1248 zilver: 17,30 CSI300: 3172 VIX: 13,28

Nieuwtjes:

Reesink verbetert resultaten Tie en MarketLogic gaan samenwerken Novisource stelt interimtopman voor Groothandels stuwen omzet Sligro Fnac verhoogt bod op moederbedrijf BCC Werkloosheid daalt licht verder Intertrust ziet winst dit jaar stijgen Recessie in Brazilië raakt Arcadis Unibail-Rodamco haalt 1 mld op met obligaties Matte verkoop Barbies nekt winst Mattel Goedkopere olie stut winst United Airlines Moederbedrijf KFC ziet verkopen toenemen Winst American Express zakt licht Wall Street boekt opnieuw bescheiden plus 'Slim overweegt belang in KPN te verkopen'

Belangrijke cijfers op de agenda vandaag:

08:45 Frankrijk - Ondernemersvertrouwen Frankrijk - april

09:00 ECB - Vergadering Raad van Bestuur

11:00 Europese Unie - Consumentenvertrouwen Europese Unie - april

11:00 Europese Unie - Overheidsschuld -en tekort Europese Unie - 2015 - 1e notificatie

11:30 Verenigd Koninkrijk - Detailhandel - maart

13:30 Biogen - Resultaten 1e kwartaal 2016

13:30 Caterpillar Inc. - notering ex-dividend

13:30 General Motors Co - Resultaten 1e kwartaal 2016

13:45 ECB - Rentebesluit ECB

14:00 BNY Mellon - Resultaten 1e kwartaal 2016

14:00 Travelers Companies - Resultaten 1e kwartaal 2016

14:30 ECB - Persconferentie

14:30 Verenigde Staten - Werkloosheid Verenigde Staten wekelijkse werkloosheidsaanvragen

16:00 Verenigde Staten - Leading Indicators Verenigde Staten - Conference Board - maart

18:00 Unibail-Rodamco - Omzetcijfers Q1 2016

22:30 Federal Reserve (USA) - Geldhoeveelheid Verenigde Staten