Nieuws/Financieel
427626
Financieel

'Beurzen wachten op ECB-besluit'

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen openen donderdag naar verwachting licht hoger. Beurshandelaren kunnen zich gesteund voelen door het positieve sentiment in Azië en de Verenigde Staten. De markt kijkt onder meer uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag, al wordt daar weinig vuurwerk van verwacht.

Een aantal bedrijven opende voorbeurs de boeken. Arcadis meldde een daling van zijn omzet en winst in het eerste kwartaal. Het advies- en ingenieursbureau had onder meer flink last van de economische crisis in Brazilië. Financieel dienstverlener Intertrust sprak de verwachting uit dit jaar meer winst te boeken. De omzet van het bedrijf steeg met 7,7 procent naar 87,9 miljoen euro.

Sligro zag zijn omzet in het eerste kwartaal groeien ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de groothandelstak van het bedrijf deed goede zaken, terwijl de supermarkten de opbrengsten iets zagen dalen. Unibail-Rodamco en ASMI komen nabeurs met kwartaalupdates.

AEX

Elders in Europa kwamen onder meer farmaceut Novartis, automatiseerder Atos en bierbrouwer SABMiller met kwartaalberichten naar buiten.

De Amsterdamse AEX-index sloot woensdag 0,1 procent in de min op 456,20 punten. De MidKap zakte 0,6 procent naar 679,48 punten. Elders in Europa lieten de belangrijkste graadmeters een positief beeld zien. De beurzen in Parijs en Frankfurt sloten 0,6 en 0,7 procent in de plus. De FTSE in Londen ging 0,1 procent vooruit. Op Wall Street werden bescheiden winsten geboekt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg voorbeurs 0,6 procent tot 44,43 dollar en Brentolie werd ook 0,6 procent duurder op 46,05 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1293 dollar, tegen 1,1330 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag.