Nieuws/Financieel
428892
Financieel

Steenkool kan uit portefeuille pensioenfondsen

AMSTERDAM - Vervuilende bedrijven zorgden lang voor betere rendementen bij beleggers. Die tijd is voorbij: pensioenfondsen hebben geen financieel argument meer om bijvoorbeeld steenkoolbedrijven in portefeuille te houden.

Dat is op te maken uit de analyse van historische data in het economenblad ESB dat donderdag veschijnt.

Een portefeuille zonder klimaatvervuilende bedrijven presteert niet significant anders dan een portefeuille mèt deze bedrijven, aldus Auke Plantinga (Rijksuniversiteit Groningen) en Bert Scholtens, hoogleraar aan de RUG en Saint Andrews.

Pensioenfondsen

Bedrijven die zich richten op winning en verwerking van olie, gas en kolen maken deel uit van bijna alle individuele en institutionele beleggingsportefeuilles.

Recent is gewezen op het risico van zogeheten stranded assets, investeringen die gedaan zijn in de winning, maar die voor hun economische levenseinde geen opbrengsten meer hebben.

Bijvoorbeeld vanwege het Klimaatakkoord dat een snellere opwarming moet gaan beperken, door de winning van dergelijke grondstoffen te verbieden.

Alternatief genoeg

Pensioenfondsen vrezen met een kat in de zak achter te blijven, terwijl de grondstoffen jaren goed rendeerden voor de pensioenverplichtingen. Er zijn echter voldoende alternatieven, tonen Plantinga en Scholtens in hun onderzoek aan.