Nieuws/Financieel
429066
Financieel

Rabo: derde van boeren platzak door melkprijs

Een jaar na het afschaffen van de melkquota zitten veel boeren in de problemen. Volgens de Rabobank kan een derde van de 17.000 melkveehouders zijn rekeningen niet meer betalen.

,,Na het afschaffen van de quota is de melkprijs in een vrije val terecht gekomen’’, zegt Kees Kooman, schrijver van het boek Boerenbloed over de gevolgen van de afschaffing van de productiebeperking. Tegenwoordig wordt 28 cent voor een kilo melk betaald, twee jaar geleden was dat nog 40 cent. De banken hanteren een norm van 35 cent voor een normale winstmarge.

Gruwel

Vorig jaar voelde de afschaffing van de melkquota als een soort bevrijdingsdag voor de boeren, maar dat is het al lang niet meer. De vrije markt is voor veel boeren een gruwel geworden. ,,Boeren hebben jarenlang goed verdiend. Ze kunnen wel een jaar met verlies draaien, maar hoe lang gaat dit duren?’’, vraagt Kooman zich af.

Volgens de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), die sterk lobbyde voor het afschaffen van de productiebepeking, moeten boeren rekening houden met meer schommelingen in de melkprijzen, nu de markt open is gegaan. ,,De lage melkprijs is niet het gevolg van het afschaffen van de melkquota. De melkprijzen fluctureren al veel langer fors’’, zegt directeur Tjeerd de Groot van de NZO.

Derde van boeren kan rekening niet meer betalen