Nieuws/Financieel
429123
Financieel

Olieprijzen bepalend op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winsten gesloten. De stevige opmars van de olieprijs zorgde voor een positief sentiment. In het kielzog gingen ook energiebedrijven mee omhoog. Aluminiumconcern Alcoa stond in de belangstelling nadat het traditiegetrouw als eerste de boeken had geopend.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk met een winst van 0,9 procent op 17.721,25 punten. De bredere S&P 500 ging 1 procent omhoog, tot 2061,72 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq won 0,8 procent en sloot op 4872,09 punten.

Het Russische persbureau Interfax meldde op basis van ingewijden dat Rusland en Saudi-Arabië een akkoord hebben gesloten over de bevriezing van de olieproductie. Een vat Amerikaanse olie werd daarop 4,4 procent duurder op 42,14 dollar. Brentolie steeg 4,2 procent tot 44,61 dollar per vat. Oliereuzen als ExxonMobil (plus 1,2 procent) en Chevron (plus 2,4 procent) profiteerden van de prijsstijging.

Alcoa

Chesapeak Energy, dat al langere tijd kampt met de dalende energieprijzen, zag het aandeel ruim een derde meer waard worden. Het kondigde verregaande maatregelen aan om de financiering overeind te houden. Zo werden onder meer vrijwel alle gasvelden, kantoorpanden en derivatencontracten verpand.

Alcoa verloor 2,7 procent. De aluminiumproducent zag de winst en omzet in het eerste kwartaal sterk dalen vanwege de lage aluminiumprijzen en kondigde aan nog eens 2000 banen te schrappen. De winst per aandeel exclusief bepaalde kosten was wel beter dan analisten hadden verwacht.

Koffieketen Starbucks sloot 2,3 procent in het rood na een verlaging van het beleggingsadvies door Deutsche Bank. Juniper Networks zag zijn beurswaarde ruim 7 procent minder waard worden. De producent van netwerkapparatuur kwam met teleurstellende vooruitzichten voor het eerste kwartaal naar buiten.

Euro

Automaker Ford won 1,2 procent. Het bedrijf kondigde een grootscheepse verbouwing van zijn thuishaven in Dearborn aan. Biotechnologiebedrijf AbbVie steeg 2,4 procent, nadat de Amerikaanse toezichthouder versnelde goedkeuring verleende voor een medicijn tegen bloedkanker.

De euro werd voor 1,1388 dollar verhandeld, tegen 1,1399 dollar bij het slot van de Europese beurzen.