Nieuws/Financieel
429178
Financieel

Aangifte bedrijven wordt deels openbaar

STRAATSBURG - Voor iedereen moet het duidelijk zijn waar ondernemingen in Europa belasting betalen en hoeveel. De Europese Commissie legde dinsdag een voorstel op tafel waarbij grote ondernemingen die actief zijn in Europa per EU-land moeten aangeven waar ze winst draaien en waar ze belasting betalen. Bovendien zullen de bedrijven ook openheid moeten geven over hoeveel belasting ze buiten de Europese Unie betalen.

De plannen van Brussel vloeien niet direct voort uit de onthullingen over belastingontwijking en -ontduiking via Panamese constructies (de Panama Papers), maar kunnen nu wel meeliften op de publieke verontwaardiging daarover. Volgens berekeningen van Brussel lopen Europese landen jaarlijks 50 miljard tot 70 miljard euro mis aan verloren belastinginkomsten door 'creatief boekhouden' door ondernemingen.

Brussel noemt de voorstellen "simpel en proportioneel om de verantwoording van grote multinationals als het gaat om belastingzaken te vergroten". Volgens verantwoordelijke commissaris Jonathan Hill (Kapitaalmarkten) draagt het voorstel bij tot "eerlijkere competitie" tussen ondernemingen.

Nieuwe regels

De nieuwe regels moeten gaan gelden voor in Europa actieve ondernemingen met een jaaromzet van meer dan 750 miljoen euro. "We willen de competitieve positie van het midden- en kleinbedrijf beschermen", aldus Hill. Kleinere ondernemingen mogen niet benadeeld worden "omdat ze geen slim belastingadvies kunnen betalen".

De nieuwe voorstellen zijn een verdere uitwerking van eerdere plannen. Zo was er al een deal dat de belastingdiensten van alle landen elkaar zouden informeren over speciale belastingdeals met ondernemingen (tax rulings).