Nieuws/Financieel
429179
Financieel

Nederland in het nauw in strijd tegen belastingontduikers

Amsterdam - Parijs en Berlijn willen meer transparantie afdwingen als het gaat om de namen van de werkelijke eigenaren achter schimmige offshore-constructies. Ook Nederland is actief in het verhullen van zakelijke belangen in belastingparadijzen.

Met het plan hebben Frankrijk en Duitsland een voorschot genomen op een gemeenschappelijke Europese reactie op de Panama Papers. De namen verbergen van de uiteindelijk belanghebbende is een service die in Nederland ondermeer door ABN Amro wordt aangeboden. Het aanbieden van deze vorm van anonimiteit, waar ook de Nederlandse trustsector veel geld aan verdient, staat door de uitlekte Panama Papers toenemend onder druk.

Parijs wil de komende weken alle uiteindelijke belanghebbenden openbaren die een stroman gebruiken om hun zakelijke activiteiten te verhullen. Het gaat om trusts en stichtingen met vermogen of begunstigden in Frankrijk.

Zo ver is Nederland nog niet. Wel zijn financiële instellingen verplicht hun klanten te kennen, maar zij hoeven die informatie niet automatisch uit te wisselen met de fiscus of te openbaren.

Ook Nederland heeft plannen voor een register waarin de uiteindelijk belanghebbende, de zogenoemde ’Ultimate Beneficial Owner’ moet worden opgenomen. Zo’n register moet echter wel door het bedrijfsleven zelf worden gerund naar het voorbeeld van de Kamer van Koophandel.