Nieuws/Financieel
429185
Financieel

ABN Amro: ‘Niet betrokken bij belastingontduiking’

AMSTERDAM - ABN Amro ontkent in alle toonaarden dat het klanten helpt met het ontduiken van de belasting. De onthullingen uit de Panama Papers over de activiteiten van buitenlandse dochterbedrijven noemt de bank ‘onjuist’ en ‘suggestief’.

De bewuste vennootschappen van ABN Amro zijn volgens een woordvoerder geen schimmige wegsluisactiviteiten. De bank zegt beleggingsfondsen of internationale klanten uit bijvoorbeeld de scheepvaart te helpen om via één kantoor te kunnen voldoen aan lokale wetten en regelgeving. „Dit zijn allemaal reguliere en gereguleerde transacties, die ook worden getoetst aan internationale antiwitwas-, antiterreur en andere regelgeving”, aldus de bank.

De zogenoemde ‘global custody and nominee services’ via dochtervennootschappen in belastingparadijzen zijn volgens ABN Amro ‘niet schimmig of ingewikkeld’. Wel erkent een woordvoerder dat zoiets snel een ‘niet-frisse stempel’ krijgt opgedrukt. „Maar wij wensen op geen enkele manier mee te werken aan belastingontduiking”, benadrukt de zegsman.

Martello

Media met inzage in de Panama Papers over belastingontduiking noemen Martello Nominees Limited, een ABN Amro-dochter die sinds 1984 dergelijke diensten aanbiedt vanuit het Britse Kanaaleiland en belastingparadijs Guernsey. Deze vennootschap bewaart en beheert internationale effecten en eigendommen van klanten. Hierdoor zou het mogelijk zijn om kapitaal buiten beeld van de fiscus te houden.

ABN Amro stelt met klem dat alleen bekende zakelijke en private klanten van de dienstverlening van Martello en soortgelijke dochters gebruik kunnen maken: „Derden kunnen niet zomaar met onbekend vermogen binnenkomen. Wij weten voor wie wij dit doen. En wij werken ook mee met alle autoriteiten en fiscale autoriteiten om gegevens aan te leveren.”

Op de vraag waarom ABN Amro niet kiest om deze onderdelen van belastingparadijzen te verhuizen naar niet-verdachtmakende locaties blijft de bank wat in het midden. ,,De verdenking krijg je bij diensten waar iemand tussen zit altijd, ook als je het kantoor in Londen zet. Met name in Angelsaksische landen is veel vraag naar zulke service. Wij zitten daarom al heel lang in Guernsey.”

Martello neemt van klanten via de dienst ‘nominee’ effecten of bedrijfsaandelen als beheerder over, om er transacties mee uit te voeren of de administratie voor te verrichten. ABN Amro benadrukt dat het in de bancaire wereld normaal is om voor deze service een losstaande dochtervennootschap op te zetten, om klanten de zekerheid te geven dat hun bezittingen veilig zijn als de bank onverhoopt failliet mocht gaan.

Fiscaal

Ondanks de beheeroverdracht blijft de originele eigenaar van de stukken blijft in eigen land belastingplichtig. ABN Amro ontkent niet dat het mogelijk is via een dergelijke dienst de belasting te ontduiken: „Ja, dit soort misstanden gebeuren. Maar niet bij ons. Wij geven geen fiscaal advies, en dit zijn ook geen fiscale constructies. Dit is opgezet om internationaal zaken te doen. Klanten zijn zelf verantwoordelijk voor hun belastingaangifte.”

Toch is de dienstverlening die ABN Amro aanbiedt niet standaard bij Nederlandse banken. ING en Rabobank zeggen dit niet aan te bieden. Bij ING werd het beheer van effecten van internationale klanten bij de private bank in Azië zo’n zeven jaar geleden afgestoten.

Vennootschappen

Bij ABN Amro zit dergelijke internationale handelsdienstverlening wel meer in de oorsprong van de bank, via bijvoorbeeld de in 1824 opgerichte voorloper de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM). Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën oordeelde twee jaar geleden, toen de staat nog 100% eigenaar was van ABN Amro, dat het belangrijk is dat banken transparant inzicht bieden in hun financiële structuur.

Over vennootschappen in belastingparadijzen schreef de minister de Tweede Kamer: „Ik heb geen reden om te twijfelen aan de verklaring die de betrokken banken zelf geven voor de internationale structurering van hun onderneming. Zij zijn hierover transparant naar toezichthouders en fiscale autoriteiten.”