Nieuws/Financieel
429188
Financieel

’Nieuwe financiële crisis begint in China’

Amsterdam - De volgende financiële crisis zou wel eens in China kunnen starten. Dit liet macro-econoom Craig Botham van vermogensbeheerder Schroders maandag tijdens een bijeenkomst in Amsterdam weten.

Volgens Botham is er voorlopig echter geen reden voor paniek. ,,Voor de komende paar jaar is het risico op een crisis minimaal, dankzij de enorme stimuleringsmaatregelen. Zo rond 2020 zou de enorme schuldenberg echter voor een crisis kunnen zorgen.”

De econoom benadrukt ook dat de wereldeconomie veel minder sterk geraakt zal worden dan in 2008, toen de Amerikaanse huizencrisis genadeloos om zich heen greep. ,,De buitenlandse investeringen in China zijn immers vrij beperkt, zij het dat het land zich wel inspant om deze te laten groeien.”

Geleidelijke groeivertraging

Hoewel Botham een financiële crisis en daarop volgende harde landing niet uitsluit, toont hij zich over het algemeen vrij positief over de Chinese economie. Door een iets andere berekening komt Schroders tot lagere groeicijfers dan de officiële statistieken aangeven. Maar met een voorzien groei van 5,7% voor de komende vijf jaar is deze nog heel behoorlijk. De vermogensbeheerder ziet deze groei geleidelijk terugvallen tot 3,4% in 2030.

Door de lichte krimp van de beroepsbevolking moet de groei van verstedelijking en productiviteitsverbeteringen komen. Vooral van de trek van Chinezen van het platteland naar de stad heeft Schroders hoge verwachtingen. De vermogensbeheerder wijst erop dat een stedeling jaarlijks 14.000 dollar extra ofwel zeker twee keer zoveel aan de economie bijdraagt. En dat de urbanisatiegraad van China van momenteel ongeveer 55% geleidelijk richting de 80% van Zuid-Korea kan toenemen.

Ondanks de enorme investeringen in de afgelopen jaren, ligt het geïnvesteerd kapitaal per werknemer in China nog fors onder dat in VS of Zuid-Korea. Schroders ziet mede hierdoor nog voldoende perspectief voor productiviteitsstijgingen.