Nieuws/Financieel
429190
Financieel

IMF: eurozone staat er beduidend slechter voor

Washington - De wereldeconomie blijft groeien, maar veel reden tot vrolijkheid is er niet. De groei gaat steeds langzamer en het herstel dat er is, wordt steeds brozer.

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de World Economic Outlook, die voorafgaand aan de voorjaarsbijeenkomst vandaag werd gepubliceerd.

Het IMF verlaagde de groeiverwachting voor dit jaar naar 3,2% en voor 2017 naar 3,5%. In de ramingen van januari kwam het fonds nog uit op 3,4 en 3,6%.

De eurozone staat er, vanwege de lage investeringen, hoge werkloosheid en zwakke balansen in het bedrijfsleven, beduidend slechter voor. Dit jaar blijven we hier steken op een groei van 1,5%, volgend jaar is dat slechts 1,6%, zo is de verwachting van het IMF. De VS groeit dit jaar 2,4%.

Roep tot hervormen

Het fonds doet opnieuw een dringende oproep aan de politiek om ook de handen uit de mouwen te steken. Vorige week waarschuwde IMF-directeur Christine Lagarde al dat het economisch herstel te traag gaat en te kwetsbaar is.

De verlaging van de verwachte groei vraagt om een directe respons, stelt IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld. Daarvoor is een aanpak op drie fronten nodig, namelijk structureel, fiscaal en monetair beleid.

Structurele hervormingen kunnen volgens het IMF de verwachte groei voor de midden en lange termijn een slinger geven. Fiscaal gezien hoopt het IMF dat landen bijvoorbeeld de lasten op arbeid verlagen, of meer uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling.

Opsteker voor Draghi

Maar in veel ontwikkelde economieën blijft ook een ruim monetair beleid nodig om de inflatie aan te jagen. Dat is een steuntje in de rug voor president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. Sinds de ECB de rentes tot 0% of zelfs lager heeft gebracht, groeit de politieke druk op de onafhankelijke centrale bank.

Bovendien blijven de risico’s, en dus de bedreigingen voor de economie, groeien. Een nieuwe ronde afwaarderingen van valuta uit opkomende markten kan bijvoorbeeld voor paniek zorgen.

Risico uit China

Beleggers zullen de handelsdagen van vorig jaar augustus nog in het geheugen gegrift hebben staan, toen China onverwachts de renminbi devalueerde. Wereldwijd kelderden de aandelenbeurzen, de AEX ging in een week tijd van 479 naar 420 punten.

Een langdurige periode van lage olieprijzen betekent slecht nieuws voor olie-exporterende landen. En mocht de groei in China onverwachts een stuk lager uitkomen, is er het risico dat die vertraging zich als een olievlek verspreidt over de rest van de wereldeconomie.