Nieuws/Financieel
429207
Financieel

Ryanair biedt ook vakantieganger meer opties

DUBLIN (AFN) - Na de zakenreiziger richt Ryanair zijn pijlen op de toerist die bereid is meer te betalen voor wat extra reisgemak. Een nieuw plustarief dat de luchtvaartmaatschappij binnenkort introduceert, biedt recht op onder meer een vooraf gereserveerde zitplaats, voorrang bij het instappen en het meenemen van een koffer in het ruim.

Eerder voerde Ryanair al een apart tarief in om zakelijke reizigers te paaien. Tegen een meerprijs krijgen zij een flexibeler ticket, en daarnaast voorrang bij zowel het instappen als bij de veiligheidscontroles op sommige luchthavens. De nieuwe 'reisklasse' is zo'n succes, dat een vergelijkbaar pakket op de markt komt voor vakantiegangers, zei commercieel directeur Kenny Jacobs van de Ierse prijsvechter dinsdag.

Topman Michael O'Leary zet Ryanair graag neer als de enige echte prijsvechter in Europa, maar ook de Ierse maatschappij moet zich wapenen tegen steeds fellere concurrentie. Lage ticketprijzen zijn daarvoor niet voldoende; de klant wil ook fatsoenlijk worden behandeld. En juist daar schortte het in het verleden vaak aan bij Ryanair, erkent ook O'Leary.

Transavia

Twee jaar geleden zette de prijsvechter een charmeoffensief in. Klanten hoeven niet meer voor elk wissewasje bij te betalen en de tarieven om bijvoorbeeld een koffer mee te nemen zijn verlaagd. Sindsdien groeit het aantal passagiers harder dan voorheen en zitten de vliegtuigen voller. Ryanair vervoerde afgelopen boekjaar 106 miljoen mensen, dat moeten er in 2024 minstens 180 miljoen zijn.

Om die groei door te zetten, moet Ryanair wel een breed publiek blijven aanspreken. Met plustarieven voor reizigers die bereid zijn de portemonnee te trekken voor meer service, volgt Ryanair rivalen als easyJet, Vueling, Wizz Air en Transavia.