Nieuws/Financieel
429265
Financieel

Mijn Vraag: Ziek op vakantie

Hoe ga ik om met werknemers die op vakantie ziek worden, en hoe met werknemers die ziek zijn en op vakantie willen gaan?

Als een gezonde werknemer op vakantie gaat en ziek wordt, dan gelden de dagen waarop hij ziek was, niet als vakantiedagen maar als ziektedagen, aldus arbeidsrechtjurist Edith van Schie voor XpertHR. De werknemer dient zich dan wel op de eerste dag van zijn ziekte, ziek te melden bij zijn werkgever. In veel gevallen mag een werkgever van de werknemer verlangen dat hij een doktersverklaring overlegt en zijn verpleegadres doorgeeft.

Als een werknemer ziek is en aangeeft dat hij graag op vakantie wil gaan, dan moet de werkgever dat meestal toestaan. Dat kan anders zijn als de werkgever en de arboarts vinden dat de vakantieplannen het herstel van de werknemer negatief beïnvloeden. Zo zal een werknemer met een burn-out een rustige wandeltocht in de Dordogne niet snel geweigerd kunnen worden. Van een werknemer die ziek thuis is met nekklachten mag waarschijnlijk wel verlangd worden dat hij zijn skydive-vakantie afblaast. Als een zieke werknemer op vakantie gaat, neemt hij wèl gewoon vakantiedagen op.