Nieuws/Financieel
429269
Financieel

'Ruimte dividend blijft beperkt in telecom'

MADRID (AFN) - Europese telecombedrijven hebben dit jaar het economisch tij weer mee, maar de ruimte voor hoge winstuitkeringen of dure overnames blijft beperkt. Hogere winsten zullen vooral opgaan aan de verdere afbouw van schulden en aan investeringen, schrijft kredietbeoordelaar Moody's in een dinsdag gepubliceerd rapport over de sector.

Moody's merkt op dat de telecombranche er na een neergang van vier jaar relatief zwak voorstaat. Om hun kredietratings te behouden hebben bedrijven drastische maatregelen moeten treffen, zoals de verkoop van bezittingen, het schrappen van dividend, de uitgifte van hybride schuldpapier en als laatste redmiddel ook claimemissies.

KPN behoort tot de telecombedrijven waar verder financiële verbetering het hardste nodig is. Het bedrijf heeft bij Moody's een Baa3-rating met een stabiel vooruitzicht. Daarmee is het schuldpapier van KPN net aan 'investment grade', aldus de kredietbeoordelaar.

Voor dit jaar voorziet Moody's voor de telecomsector een groei van 1 tot 2 procent. Belangrijke aanjagers zijn de groeiende vraag naar snel mobiel internet, een stijgende koopkracht bij consumenten en stijgende prijzen.