Nieuws/Financieel
429272
Financieel

Theodoor Gilissen neemt Insinger de Beaufort over

AMSTERDAM - KBL European Private Bankers, het moederbedrijf van Theodoor Gilissen, neemt vermogensbeheerder Insinger de Beaufort over.

Als de overname is voltooid moeten de twee vermogensbeheerders 'als gelijken fuseren', zo maakte KBL dinsdagmorgen bekend. ,,Na de fusie zal de nieuwe bank zich in de markt onderscheiden door haar compacte omvang waarin de menselijke maat een belangrijk uitgangspunt blijft van de dienstverlening", zo belooft de nieuwe eigenaar. Voor de overname en fusie is nog goedkeuring nodig van toezichthouder De Nederlandsche Bank.

Het in 1779 opgerichte Insinger de Beaufort is een van de oudste private banks van Nederland. De bank heeft vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Londen. Het Franse BNP Paribas kwam in 2009 aan boord, toen de vermogensbeheerder fuseerde met de kleine Nachenius Tjeenk bank. Deze was in 2005 gekocht door de Fransen.

BNP Paribas bezat sindsdien 63% van de aandelen van Insinger de Beaufort. Dat belang werd in 2014 niet uitgebreid, hoewel BNP een optie had om de resterende aandelen juist te kopen. Daarmee was het signaal naar de markt duidelijk: het verbond tussen Insinger en BNP was geen gelukkig huwelijk.

Kapitaaleisen voor banken, zoals Bazel III, maken belangen zoals dat van BNP Paribas in Insinger, ongunstig om aan te houden. Verder liep het beheerd vermogen bij Insinger het afgelopen decennium terug.

Insinger de Beaufort is niet de enige vermogensbeheerder in de etalage: Ook het belang van ruim 30% van Delta Lloyd in Van Lanschot staat te koop.

Bij Insinger de Beaufort werken ongeveer 230 mensen, het beheerd vermogen is zo'n €10,5 miljard. Daarmee is het een fractie groter dan Theodoor Gilissen, dat €9,5 miljard beheert.

Zakenbank Rothschild en advocatenkantoor Freshfields traden als externe adviseurs op bij de deal, net als Goldman Sachs.