Nieuws/Financieel
429274
Financieel

FAMILIEZAKEN

Oud ambacht in een modern jasje

PURMEREND - In 1935 kocht de opa van Ingrid van Delden-Blaauboer de tingieterij waar hij werkte na het winnen van de staatsloterij. Nu, 81 jaar later, leidt zijn kleindochter het bedrijf en probeert ze samen met haar man Ronald de onderneming te moderniseren.

De werkplaats van Tingieterij Holland is begin vorig jaar verhuisd naar een grotere ruimte in Purmerend waardoor er nu ook ruimte is om daar groepen te ontvangen. „Toeristen en andere geïnteresseerden kunnen ons werk nu niet meer alleen zien in onze winkel op de Zaanse Schans, maar ze kunnen ook een rondleiding krijgen of een workshop volgen in onze werkplaats.”

„We willen mensen niet alleen het oude ambacht tonen maar ook de moderne technieken die er inmiddels zijn”, aldus Ronald van Delden, die zijn vrouw zoveel mogelijk helpt met haar bedrijf. „We werken bijvoorbeeld samen met een school hier in Purmerend waar jongeren ontwerpen maken met een 3D-printer die wij vervolgens in tin gieten.”

Niet alleen de man van Van Delden-Blaauboer helpt mee in het bedrijf, ook haar ouders springen regelmatig bij. „Mijn vader heeft het bedrijf jarenlang geleid en mij het vak geleerd”, zegt ze. „Als we rondleidingen hebben, zijn mijn ouders er sowieso bij. En mijn vader loopt hier zeker twee dagen per week rond.”

De onderneemster was een jaar of 13 toen zij haar ouders ging helpen in het bedrijf. „Ik begon met werken in het winkeltje op de Zaanse Schans en ging al snel ook demonstraties geven”, vertelt ze. „Ik wist eigenlijk altijd al dat ik het bedrijf in wilde maar mijn vader stond erop dat ik ook een ander vak ging leren. Ik ben officieel activiteitenbegeleidster, maar na mijn opleiding heb ik daar nooit meer wat mee gedaan.”