Nieuws/Financieel
429307
Financieel

Goud los, AEX kraakt

Nu we aan de vooravond staan van een nieuw cijferseizoen, rijst de vraag welke richting de markt zal kiezen. Het spel dat de centrale banken spelen lijkt steeds meer weerstand op te roepen, aangezien “wij” met zijn allen ook wel beginnen te beseffen dat dit niet het wondermedicijn is. Het bijsturen van de markten door verschillende beleidsmakers, zal te allen tijde in combinatie moeten zijn met betere macro- economische vooruitzichten en bedrijvencijfers.

AEX kraakt op grafieken:

Ik heb natuurlijk al vaker gesproken over de maandgrafiek van de AEX, waar zich eenzelfde scenario lijkt af te spelen als in 2007-2008. Een definitieve neerwaartse doorbraak van de AEX lijkt een kwestie van tijd, toch is het hoe en wanneer zeer moeilijk te voorspellen. Hieronder nog even de grafiek voor een ieder die deze nog niet heeft gezien.

Goud geeft juist positief signaal:

Een positief signaal op de onderstaande grafiek komt maar zeer zelden voor en moet daarom absoluut serieus genomen worden. Een verdere stijging van goud is eigenlijk een verdere daling van de dollar, aangezien goud tegenover de dollar noteert. De dollar lijkt verder aan waarde te verliezen nu de Fed zeer terughoudend blijkt met verdere renteverhogingen.

Update “veilige havens”:

Eerder dit jaar gaf ik aan dat er een aantal zogenaamde “safe havens” zijn die in mijn ogen extra aandacht verdienen. Goud is op dit moment het meest in het nieuws, nu dit edelmetaal met meer dan 20 procent is gestegen dit jaar. De stijging van de yen ten opzichte van de dollar komt minder prominent naar voren. De Japanse yen is namelijk met 15 cent in waarde toegenomen en is zo een echte “safe haven” topper. Voor de oplettende lezer is er ook nog een derde “veilige haven” namelijk de VIX. Deze is helemaal teruggevallen naar niveaus van begin dit jaar. Overigens lijkt hier een nieuwe opwaartse aanval zichtbaar op de dag grafiek (zie grafiek hieronder)

Olie en het 200 daags gemiddelde?:

Zondag 17 april vindt er in Doha een meeting plaats tussen de OPEC en de belangrijkste overige olieproducenten. De markt heeft hier, afgaande op eerdere uitspraken, op dit moment zeer hoge verwachtingen van. De olieprijs kruipt in afwachting van de bijeenkomst langzaam omhoog en het valt te bezien of deze keer het 200 daags gemiddelde weer het ultieme verkoopmoment zal zijn (zie grafiek hieronder). Let aankomende vrijdag wel op, het kan zijn dat grote spelers winst gaan nemen.

Watchlist:

fti: 437eurusd: 1,1410wti: 40,23brent: 42,49goud: 1254zilver: 15,85CSI300: 3214VIX: 16,26

Nieuwtjes:

Licht hogere omzet en winst voor NewaysDuitse inflatie neemt toeShell-topman: gasvraag uit China zwakt af'Altice overweegt verkoop Altice Media Group''Nomura stopt met Europese aandelentak'Curetis zet nettowinst in boekenFagron gestopt met Bellevue PharmacyAlcoa begint cijferperiode met positieve nootWall Street wacht op kwartaalcijfersOpnieuw bestuurder weg bij verzekeraar VivatNN Group krijgt A+ rating bij FitchBanken en mijnbouwers helpen beurzen omhoog

Belangrijke cijfers op de agenda vandaag:

08:00 Duitsland - Inflatie (CPI) – maart11:00 Europese Unie - Huizenprijzen - Q4/201514:30 Verenigde Staten - Import -en exportprijzen  – maart20:00 Verenigde Staten - Overheidsschuld  - maart