Nieuws/Financieel
429315
Financieel

Tegenvaller Alcoa in omzet

Aluminiumproducent Alcoa heeft over het eerste kwartaal van 2016 meer winst geboekt dan was verwacht. De omzetontwikkeling bleef echter achter. Alcoa schrapt 1000 banen, en overweegt op termijn nog eens met 1000 banen te stoppen.

Dat bleek maandagavond bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De winst per aandeel was 7 dollarcent per aandeel, tegen 2 dollarcent als verwachting. De winst voor eenmalige posten was daarmee aanzienlijk hoger dan vooraf gepolste analisten hadden becijferd.

De totale winst bedroeg tegenover 195 miljoen dollar vorig jaar afgelopen kwartaal niet meer dan 16 miljoen dollar.

Nabeurs weggezakt

Exclusief alle eenmalige posten was dat echter nog 108 miljoen dollar, of 7 dollarcent per aandeel.

De omzet kwam uit op 4,95 miljard dollar tegen een verwachting van 5,14 miljard dollar. Met 15% minder verkopen, zakte het aandeel nabeurs 3%.

De eerstekwartaalcijfers van Alcoa gelden als richtinggevend voor het sentiment op de beurs; het Amerikaanse fonds presenteert traditiegetrouw als eerste zijn resultaten over het kwartaal.

Donderdag volgt in Nederland onder de zwaargewichten Unilever met zijn resultaten.

Opsplitsing

Bestuursvoorzitter Kleinfeld meldde bij de cijfers een tekort aan aluminium voor 2016 bij een stijgende vraag te zien ontstaan, vooral uit de luchtvaartindustrie. Dat is gunstig voor de volgende kwartaalcijfers.

Kleinfeld wil het concern nog verder opdelen, in uiteindelijk twee beursgenoteerde bedrijven: een mijnbouwonderdeel en een divisie die zich richt op de productie van onderdelen voor ondermeer luchtvaartbedrijven.

Alcoa wil concern verder opsplitsen