Nieuws/Financieel
429316
Financieel

Fagron gestopt met Bellevue Pharmacy

WAREGEM (AFN) - Fagron is gestopt met zijn Amerikaanse bereidingsapotheek Bellevue Pharmacy. Dat werd dinsdag bekendgemaakt in een tussentijds handelsbericht over het eerste kwartaal. Begin februari moest het bedrijf nog een fikse afschrijving melden op dat Amerikaanse dochterbedrijf.

Bellevue verstrekte op maat gemaakte medicijnen aan patiënten. Deze activiteit kwam onder druk te staan omdat de vergoedingssystematiek voor niet-steriele bereidingen in de Verenigde Staten vorig jaar is aangepast. Bellevue leed hierdoor in het eerste kwartaal verlies. De productie van niet-steriele bereidingen bij het onderdeel is vorige maand gestopt en 150 van de 200 medewerkers zijn afgevloeid. Een gedeelte van het personeel kan nog elders bij Fagron aan de slag.

,,Als gevolg van het besluit om Bellevue Pharmacy te sluiten wordt de omzet van Bellevue Pharmacy in dit persbericht opgenomen onder beëindigde bedrijfsactiviteiten'', aldus de Belgische toeleverancier aan apotheken, met een beursnotering in Amsterdam.

Redelijk

Fagron zag in het eerste kwartaal zijn omzet uit voortgezette activiteiten op jaarbasis stijgen met 0,9 procent tot 103,6 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen was er sprake van een groei van 7,2 procent. De autonome groei uit voortgezette activiteiten was negatief, met min 6 procent en min 0,1 procent bij constante wisselkoersen.

Volgens topman Hans Stols heeft Fagron het ,,redelijk'' gedaan in Europa en ,,erg goed'' in Zuid-Amerika. In de Verenigde Staten, waar Fagron nog vijf ondernemingen overhoudt, ging het minder door de aangepaste vergoedingssystematiek. Maar Stols heeft ,,voldoende vertrouwen'' in de toekomst van de overige activiteiten.

Topman

De topman wilde geen verder commentaar geven op de kapitaalplannen van het bedrijf. De ,,constructieve onderhandelingen'' met banken en investeerders lopen nog. Fagron wil in totaal voor 220 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven om zijn kapitaal te versterken. Een bedrag van circa 131 miljoen euro wordt opgehaald via een private plaatsing bij een groep investeerders, de rest via een claimemissie.

Fagron maakte dinsdag ook bekend dat Goldman Sachs op 4 april een belang in de onderneming had van bijna 6,5 procent. Volgens Stols is hierover geen contact geweest de Amerikaanse bank.