Nieuws/Financieel
429331
Financieel

'Vlakke opening voor AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs opent dinsdag naar verwachting nagenoeg onveranderd Ook de andere graadmeters in Europa beginnen waarschijnlijk dicht bij huis. Beleggers houden hun kruit droog en zijn in afwachting van het kwartaalcijferseizoen, dat later deze week enigszins op stoom komt.

Marktanalist Ron van der Does van IG Nederland wees op enkele toespraken van bestuurders van de Amerikaanse centrale bank, die in de middag op de rol staan. Verder worden de Amerikaanse importprijzen van maart gepubliceerd. Verder verwerkt de markt een Duits inflatiecijfer.

Voorbeurs bleek dat de consumentenprijzen in de grootste economie van Europa in maart met 0,3 procent zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Het inflatiecijfer komt overeen met een voorlopige schatting en de gemiddelde verwachting van economen.

Fagron

Hoofdfonds ArcelorMittal weet de aandacht op zich gericht. Het staalconcern maakte maandag nabeurs bekend dat het twee uitstaande obligatieleningen vervroegd wil aflossen. Verder werd het beleggingsadvies voor het aandeel verhoogd door analisten van zakenbank Goldman Sachs.

In Amsterdam kwamen enkele bedrijven met resultaten naar buiten. Zo meldde Fagron dat het is gestopt met zijn Amerikaanse dochter Bellevue Pharmacy en dat de omzet uit voorgezette activiteiten in het eerste kwartaal groeide. Verder bleek dat Goldman Sachs een nieuwe grootaandeelhouder is van de toeleverancier aan apotheken.

Curetis

Biotechnologiebedrijf Curetis kwam nog met jaarcijfers naar buiten. In 2015 behaalde het een nettowinst door een bate. Operationeel werd een verlies geleden van meer dan 12 miljoen euro, onder meer door hogere commerciële kosten.

Neways behaalde een licht hogere winst en omzet in het eerste kwartaal en zag het orderboek groeien. De fabrikant van elektrotechnische componenten is positief over de rest van het jaar.

Amerika

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 40,11 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 42,58 dollar op. De euro was voorbeurs 1,1408 dollar waard, tegen 1,1410 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

In Amsterdam eindigde de toonaangevende AEX-index 0,6 procent hoger op 436,56 punten, en steeg de MidKap 0,8 procent tot 679,18 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt en Parijs gingen 0,6 en 0,2 procent hoger de handel uit. De FTSE in Londen viel uit de toon met een verlies van 0,1 procent.