Nieuws/Financieel
429350
Financieel

Curetis zet nettowinst in boeken

HOLZGERLINGEN (AFN) - Het Duitse biotechnologiebedrijf Curetis heeft in 2015 een nettowinst in de boeken gezet van 13,8 miljoen euro, tegen een verlies van 12,4 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte Curetis, dat in november naar de beurs in Amsterdam kwam, dinsdag bekend.

De winst hangt vooral samen met een buitengewone boekhoudkundige bate van 25,9 miljoen euro. Operationeel werd een verlies geleden van 12,1 miljoen euro, onder meer als gevolg van hogere commerciële kosten. De omzet bedroeg 2,1 miljoen euro, tegen 0,3 miljoen euro in 2014.

Bij de beursgang in Amsterdam en Brussel haalde Curetis in totaal 44,3 miljoen euro op.

Zieke patiënten

Het in 2007 opgerichte bedrijf maakt systemen waarmee levensbedreigende infectieziekten sneller kunnen worden opgespoord, en waarmee kan worden vastgesteld of sprake is van resistentie tegen antibiotica. Daarmee kunnen artsen snel een behandelplan opstellen voor ernstig zieke patiënten. De systemen worden gebruikt in ziekenhuizen in Europa, Rusland en het Midden-Oosten.

Het bedrijf denkt dat het aantal actief gebruikte Unyvero-bloedtestsystemen zal groeien tot 150 à 200 tegen het einde van 2016. Eind 2015 stond het aantal Unyvero-systemen op 103.

Curetis verwacht dat dit jaar de klinische testen in de Verenigde Staten zullen worden afgerond en hoopt dat toezichthouder FDA in de eerste helft van 2017 toestemming zal geven om het Unyvero-product op de Amerikaanse markt uit te brengen. De onderneming werkt daarom aan het opzetten van een verkooporganisatie in de VS. Ook in China is Curetis bezig voet aan de grond te krijgen.