Nieuws/Financieel
429578
Financieel

Drukke week met cijfers op aandelenmarkten

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers krijgen komende week een eerste inkijkje in de gang van zaken bij het bedrijfsleven door de publicatie van resultaten over het eerste kwartaal. Verder komen deze week veel belangrijke macro-economische cijfers naar buiten, waaronder een voorlopige raming over de groei van de Chinese economie.

Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa trapt zoals gewoonlijk het cijferseizoen op Wall Street af, met zijn rapportage maandag na het slot van de handel. Later in de week komen nog resultaten van onder meer de grote financiële concerns Wells Fargo, JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America, en Delta Air Lines. Naar verwachting is de winst in het Amerikaanse bedrijfsleven afgelopen kwartaal gedaald.

In Amsterdam brengt Unilever donderdag resultaten naar buiten. Verder komen wat kleine fondsen op het Damrak met berichten over de afgelopen periode.

China

Vrijdag publiceert de Chinese overheid een eerste schatting over de groei van de tweede economie van de wereld in het eerste kwartaal. De gemiddelde verwachting van economen ligt op een groei van 6,7 procent op jaarbasis. De afgelopen tijd hebben zorgen over de afzwakkende groei van China tot veel onrust geleid op de aandelenmarkten. Ook komen gegevens over de Chinese industrie, handel en winkelverkopen.

Uit Europa komt informatie over onder meer de inflatie in de eurozone, handel en industriële productie in het eurogebied. In de Verenigde Staten staan cijfers op de rol over onder meer de detailhandelsverkopen, inflatie, industriële productie en het consumentenvertrouwen.

Wereldbank

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakt dinsdag zijn economische prognoses bekend in aanloop naar de voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank volgend weekeinde.

De Amsterdamse AEX-index sloot vrijdag met een flinke winst, geholpen door de sterk gestegen olieprijzen. Maar in een week met dalingen en stijgingen kwam de AEX per saldo amper in beweging. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 staat ten opzichte van het einde van 2015 nog altijd circa 1,7 procent in het rood.