Nieuws/Financieel
429594
Financieel

Lagere kredietbeoordeling Shell bij Moody's

LONDEN - Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van olie- en gasconcern Shell met één stap verlaagd, van Aa1 naar Aa2. Het vooruitzicht is negatief, wat betekent dat de rating nog verder kan dalen.

Volgens Moody's hangt de afwaardering samen met de hogere schuld van Shell na de dure overname van het Britse gasconcern BG Group.

Moody's stelt dat BG op de langere termijn een sterke bijdrage zal leveren aan Shell, maar dat vanwege de lage olieprijzen de vrije kasstroom van het Brits-Nederlandse oliebedrijf tot en met 2017 negatief zal zijn.

Verder zorgen de lage olieprijzen er volgens het bureau voor dat Shell meer uitdagingen zal hebben bij de verkoop van bezittingen, om zo de schuld te verlagen. Moody's verwacht dat pas in de loop van 2018 er een geleidelijk herstel zal optreden bij de olieprijzen.

Moody's volgt met zijn afwaardering van Shell het voorbeeld van zijn branchegenoten Standard & Poor's (S&P) en Fitch. S&P kwam op 1 februari met een verlaging van de rating van Shell en Fitch volgde later die maand.