Nieuws/Financieel
429706
Financieel

Kleine uitslagen op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De olieprijzen zaten flink in de lift en daarmee stonden ook olieconcerns in de schijnwerpers. Beleggers zijn verder in afwachting van een nieuwe ronde bedrijfsresultaten. Het cijferseizoen wordt volgende week afgetrapt door aluminiumproducent Alcoa.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk met een winst van 0,2 procent op 17.576,96 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2047,60 punten en de technologiebeurs Nasdaq won een fractie tot 4850,69 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 6,1 procent tot 39,52 dollar. De prijs van Brent steeg 5,9 procent tot 41,76 dollar. Oliereus Chevron behoorde met een winst van 1,6 procent tot de sterkste stijgers van de Dow. Branchegenoot ExxonMobil won 1 procent.

Olie

Oliedienstverleners als Schlumberger (plus 2,6 procent), Baker Hughes (plus 2,8 procent) en Halliburton (plus 3 procent) zagen hun beurswaarde eveneens stijgen.

Het in New York genoteerde Nederlandse chipbedrijf NXP Semiconductors won 1,8 procent. Het concern zou zijn divisie die relatief eenvoudige elektronicacomponenten als transistoren en diodes maakt willen verkopen. Het onderdeel zou minstens 2 miljard dollar moeten opbrengen.

Apple

Techreus Apple boekte een kleine winst van 0,1 procent. Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil via de rechter afdwingen dat Apple alsnog hulp biedt bij het ontgrendelen van een iPhone. De politie van New York nam eerder een iPhone in beslag in een onderzoek naar drugspraktijken, maar wist zichzelf nog geen toegang tot het apparaat te verschaffen. Ook niet nu het de FBI zonder hulp van Apple is gelukt om in te breken op een iPhone van een terreurverdachte.

Farmaceut Valeant zag zijn beurswaarde met 5,2 procent dalen. De activistische grootaandeelhouder Bill Ackman zei dat het onderdeel Bausch & Lomb niet zal worden verkocht.

Gap

Kledingketen Gap ging flink omlaag, na tegenvallende verkopen in maart. Het aandeel verloor krap 14 procent.

De euro was bij de slotbel 1,1399 dollar waard, tegen 1,1407 dollar bij het slot van de Europese beurzen.