Nieuws/Financieel
429727
Financieel

BEURSBLIK: Mooi einde van stille week

Na een voorzichtige opening breidde de AEX de winst steeds verder uit en eindigde 1,3% hoger op een stand van 434,16 punten. Op weekbasis kwam de hoofdgraadmeter per saldo nauwelijks van zijn plaats. De AMX steeg 1,4% naar 673,90 punten.

Volgens Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij JNVB, kropen beleggers weer uit hun schulp na de terughoudendheid van een dag eerder gesteund door de stevige opleving van de olieprijzen. „De verdere prijsontwikkeling bij de oliemarkten zal mede gaan afhangen van de afspraken die worden gemaakt over een mogelijke bevriezing van de productie bij de komende OPEC-vergadering, al bestaat de kans dat sommige olieproducerende landen, zoals Iran en Venezuela zich daar weinig van gaan aantrekken.”

De vermogensbeheerder van JNVB houdt er rekening mee dat de aandelenmarkten de komende tijd per saldo zijwaarts zullen bewegen. „Aan de ene kant zijn er geen drijfveren om de geest uit de fles te krijgen, maar aan de andere kant is er ook geen reden om te denken dat de koersen weer door het ijs gaan zakken.”

In de AEX werd Shell omarmd dankzij de fraaie stijging van de olieprijzen. Het olie- en gasconcern boekte een winst van 4%.

De financiële waarden lagen ook goed in de markt geholpen door het nieuws dat noodlijdende Italiaanse banken te hulp worden geschoten door de overheid. ABN Amro ging 1,5% vooruit. ING en Aegon konden 1,7% en 2,5% bijschrijven.