429730
Financieel

Olieprijs gaat door grens $42

Amsterdam - Brentolie is voor het eerst in tijden door $42 per vat gegaan. Dat geldt als een belangrijke technische grens. De hele vrijdag koersten Brent- en WTI-olie al fors hoger.

De Amerikaanse productie is opnieuw verder teruggelopen. Signalen van beperking vanuit OPEC nemen bovendien toe.

Op 17 april overleggen Saudi-Arabië en Rusland, onder andere over hun olieproductie en ’prijsstabilisatie’.

Rond half zes schoot Brent door de grens van $42 per vat van 159 liter. Om meteen daarna terug te vallen. De doorbraak is volgens analisten vooral het werk van speculanten. 

Minder produceren

Uit eerdere signalen en voorgesprekken op lager niveau bleek al de bereidheid van deze grootmachten in olie om onder voorwaarden minder te produceren. Saudi-Arabië wil dat alleen in gezamenlijkheid doen.

Dat zou, bij grote maar toch slinkende voorraden, de prijs opdrijven. Speculanten, volop actief in olie, anticiperen daar vrijdag al op.

Bijspijkeren banken

Het aandeel Shell profiteerde met bijna 3,6% koerswinst in Amsterdam.

De gevolgen van een prijsstijging van olie zijn groot. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft banken die veel in olie beleggen gewaarschuwd dat zij bij die lage prijzen hun buffers moeten aanvullen om tegen dezelfde premies te kunnen blijven lenen op de markt.

Miljoenen liters

Volgens cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) stroomt per dag 600.000 ton minder olie de markt op vanuit de Verenigde Staten.

Handelaren houden er vanwege de grote hoeveelheid speculanten die verdienen aan prijsdalingen, en de enorme voorraden wereldwijd, nog altijd rekening mee dat de prijs naar beneden nog eens ’getest’ gaat worden. Speculanten willen weten of de prijsbodem echt bereikt is.

Korting Iran

Brentolie veert op van een twaalf jaars dieptepunt. Iran keerde onlangs terug naar de oliemarkt na het opheffen van sancties tegen het land. Het kondigde vrijdag prijskortingen aan in een poging marktaandeel te winnen, vooral van Saudi-Arabië.