Nieuws/Financieel
429735
Financieel

Belegger met goed gevoel week uit

De Amsterdamse beurs liet vrijdag een opgewekt beeld zien na de dip van een dag eerder. De afgenomen zorgen over de bankensector en de flink duurdere olieprijzen stuwden de koersen omhoog. Bij de hoofdfondsen prijkte SBM Offshore bovenaan. KPN werd van de hand gedaan. In de Midkap had Fugro de koppositie. 

Na een voorzichtige opening breidde de AEX de winst steeds verder uit en eindigde 1,3% hoger op een stand van 434,16 punten. Op weekbasis kwam de hoofdgraadmeter per saldo nauwelijks van zijn plaats. De AMX steeg 1,4% naar 673,90 punten.

Elders in Europa deden de beurzen ook goede zaken. Frankfurt en Parijs klommen 1,4% en 1%.

Volgens Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij JNVB, kruipen beleggers weer uit hun schulp na de terughoudendheid van een dag eerder gesteund door de stevige opleving van de olieprijzen. "De verdere prijsontwikkeling bij de oliemarkten zal mede gaan afhangen van de afspraken die worden gemaakt over een mogelijke bevriezing van de productie bij de komende OPEC-vergadering, al bestaat de kans dat sommige olieproducerende landen, zoals Iran en Venezuela zich daar weinig van gaan aantrekken."

Het verminderde pessimisme over de bankensector droeg ook bij aan het opgeklaarde sentiment, benadrukt Westerterp. "Het is opvallend dat de Eurostoxx 50 met de belangrijkste Europese bedrijven dit jaar flink achterblijft door de blootstelling aan de financiële sector. De  zorgen over de houdbaarheid van toekomstige dividenden van banken kan daar een rol bij spelen."

Verder wierp de start van het cijferseizoen die in Amerika komende maandag aftrapt met de cijfers van aluminiumconcern Alcoa zijn schaduw vooruit. "Beleggers zullen volgende week de focus vooral hebben gericht op de prestaties van de banken in de VS. De prognoses die bedrijven uitspreken over de rest van het jaar zullen ook met belangstelling worden gevolgd", stelt Westerterp. Wall Street schudde  het negatieve sentiment van een dag eerder van zich af en opende met kleine winsten. 

De vermogensbeheerder van JNVB houdt er rekening mee dat de aandelenmarkten de komende tijd per saldo zijwaarts zullen bewegen. "Aan de ene kant zijn er geen triggers om de geest uit de fles te krijgen, maar aan de andere kant is er ook geen reden om te denken dat de koersen door het ijs gaan zakken, tenzij de olieprijs weer wilde bewegingen gaat maken. Het is wel positief dat de animo om in de risisovollere biotechfondsen te stappen de laatste weken is toegenomen." 

Bij de Nederlandse hoofdfondsen werd Shell flink omarmd dankzij de fraaie opleving van de olieprijzen. Het olie- en gasconcern boekte een winst van 4%. Maritiem dienstverlener Boskalis zat ook in de lift met een plus van 4,3%. SBM Offshore trok een eindsprint naar de koppositie en dikte 4,8% aan.

De financiële waarden lagen ook goed in de markt geholpen door het nieuws dat noodlijdende Italiaanse banken te hulp worden geschoten door de overheid met een fonds van €3 miljard.  ABN Amro ging 1,5% vooruit. ING en Aegon koersten 1,7% en 2,5% hoger.

DSM (+3%) en Philips (+1,8%) gingen eveneens met blij gemoed de week uit. ArcelorMittal kreeg er 1,5% bij na een lagere ochtendsessie. De Amerikaanse bank Goldman Sachs is positiever is geworden over de staalmarkt.

KPN deelde niet mee in het opgefleurde sentiment en raakte 2,8% kwijt. Deutsche Telekom, moederbedrijf van concurrent T-Mobile, is volgens bronnen van plan een agressieve promotiecampagne te lanceren op de Nederlandse telecommarkt. Ahold moest 0,3% afstaan.  

Bij de middelgrote fondsen was de hoofdrol weggelegd voor Fugro met een koerssprong van 5,8%. Arcadis was een goede tweede met een plus van 4,7%. Bouwbedrijf BAM volgde met een plus van 3,1%. Aperam werd 4,4% meer waard.

Air France KLM steeg 2%, gesteund door het bericht dat het aantal passagiers bij de KLM in maart met 10% gegroeid is. Een dag eerder werd het aandeel van de hand gedaan na het aangekondigde vertrek van de topman.

Delta Lloyd daalde 1,1%. De verzekeraar heeft via de claimemissie €624 miljoen opgehaald en verwacht vandaag de resterende €26 miljoen binnen te halen.

Op de lokale markt klom investeringsmaatschappij Kardan 2,3%.  Zijn 40,5%-deelneming Star Pumped Storage is betrokken bij de bouw van een energiecentrale in Israël.

Wilt u ervaring opdoen met sprinters of etf's? Of kans maken op nieuwe weekprijzen? Meld u dan aan voor het DFT Beursspel.