Nieuws/Financieel
429800
Financieel

'NXP overweegt verkoop onderdeel'

EINDHOVEN (AFN) - Chipmaker NXP denkt na over de verkoop van zijn divisie die relatief eenvoudige elektronicacomponenten als transistoren en diodes maakt. Het onderdeel zou minstens 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) moeten opbrengen, meldde persbureau Bloomberg vrijdag op gezag van ingewijden.

Vooral Chinese bedrijven zouden belangstelling hebben. Een van de partijen die Bloomberg in dat verband noemt, is investeerder Jianguang (JAC). Die betaalde eerder al 1,8 miljard dollar voor het NXP-onderdeel RF Power, dat signaalversterkers maakt. NXP zelf gaf geen commentaar.

NXP zelf legde vorig jaar 12 miljard dollar op tafel voor branchegenoot Freescale Semiconductor. Die overname moet de voormalige chipdivisie van Philips helpen verder te groeien als leverancier van gespecialiseerde chips voor onder meer auto's en apparaten met een beveiligde internetverbinding.

Freescale

Het onderdeel waarvan NXP nu een verkoop zou overwegen, is volgens Bloomberg goed voor ongeveer een vijfde van de totale jaaromzet van NXP. Het maakt op grote schaal componenten die gebruikt worden in bijvoorbeeld telefoons, televisies en auto's.

NXP heeft sinds de overname van Freescale wereldwijd circa 45.000 mensen in dienst, waarvan zo'n 2600 in Nederland. Het hoofdkantoor van het aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq genoteerde technologiebedrijf staat in Eindhoven. In Nijmegen heeft NXP een chipfabriek.