Nieuws/Financieel
429816
Financieel

Heerlijk helder H41 bier

“Mokum opent vierdertignegenendertig”, roept de dealingroom. De klad kwam er afgelopen dinsdag weer in nadat madame Lagarde zei dat ze zich zorgen maakt over het herstel van de wereldeconomie: "De neerwaartse economische risico's nemen steeds verder toe indien nieuwe steunmaatregelen uitblijven".

 Gisteren meldde de Wereldhandelsorganisatie dat de internationale handel in 2016 opnieuw beperkt zal groeien met een verwachte volumetoename van 2,8%. Naar onze mening moet er geen steun komen door nog meer gratis geld in de markt te pompen, maar door investeringen in o.a. infrastructuur door de overheden, die voor een scheet en drie knikkers kunnen lenen. Waarom bouwt Nederland niet een Tweede Schiphol voor de kust, om eens een beginnetje te maken.

CBS

De stemming op de beurs staat haaks op bijvoorbeeld het bericht van het CBS vanmorgen: De productie van de Nederlandse industrie is in februari gestegen naar het hoogste niveau in vier jaar.

Afgelopen dinsdag bleek uit een nieuw onderzoek van Atradius, 's lands grootste kredietverzekeraar, dat de Nederlandse export in steeds hoger tempo doorgroeit. Dit jaar bereiken exportbedrijven 10% meer omzet dan in 2015. De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs meldde gisteren dat de woningmarkt blijft aantrekken.

In Q1 wisselden 20% meer woningen van eigenaar, in deze periode werden 34.810 bestaande woningen verkocht. Misschien worden posities afgebouwd omdat volgende week het kwartaalcijferseizoen losbarst, waarvan de verwachtingen niet hoog gespannen zijn. Uit ervaring weten we dat het dan meestal meevalt. Samsung Electronics bijvoorbeeld heeft in Q1 duidelijk beter gepresteerd dan verwacht, geholpen door de succesvolle introductie van de nieuwe Galaxy S7-smartphone.

Heineken H41

"Bieren negenenzeventigzestien", roept de dealingroom. Onze brouwer lanceert een nieuw lagerbier, dat H41 gaat heten, gebrouwen van moedergist van A-gist die al 130 jaar kenmerkend is voor Heineken pils. "Gist is de ziel van het bier. Als geen ander bepaalt het de identiteit van het bier. Als je er 1 van hebt, dan heb je genoeg. Want gist laat zich gemakkelijk klonen", zegt meesterbrouwer Willem van Waesberghe.

In 2010 werd het zeldzame moedergist van A-gist gevonden in een vrucht in Patagonia. Van Waesberghe nam contact op met de ontdekker en wist door sponsoring de gist te pakken te krijgen en er bier van te brouwen. Wie naar de 5-jaars koersgrafiek van Heineken kijkt, ziet een koersverdubbeling. "Hebbe, houwe, bijkope", zeiden we vroeger op de beursvloer. De beursvloer is verleden tijd, Heineken niet en met de zomer op komst met EK voetbal, Olympische Spelen, Wimbledon en Tour de France moeten dorstige kelen gesmeerd worden.

Gemalto

"Gemaltoos zestigdrieenveertig", roept de dealingroom. De twaalf maands-performance van de digitaal beveiliger is, basis slot, 21% negatief. Waarom is dat? De digitale wereld zit in een stroomversnelling en het bedrijf meldt iedere week nieuwe contracten. Bij Thomson Financial volgen 25 analisten het bedrijf en die verwachten in consensus voor 2016 een winst per aandeel van 4,17, voor 2017 wpa 4,80 en voor 2018 wpa 5,25. Wpa 4,17 betekent een koerswinst van 14,5 en dan kun je de notering toch niet duur noemen. Huisdobbelaar Guus zegt dat we Buffett moeten bellen voor advies.

Boskalis

"Bossen drieendertigvijfennegentig", roept de dealingroom. Volgens ING-analist Tijs Hollestelle kan Boskalis via aantrekkelijke overnames profiteren van de moeilijkheden in de oliesector. De overnamekas zou nu zo'n 800 miljoen euro bevatten. Hij verhoogde het advies van houden naar kopen met koersdoel 38,00. Boskalis en Kotug International hebben de eerder aangekondigde samenvoeging van de Europese havensleepactiviteiten afgerond. Bij de financiële afwikkeling heeft Boskalis zijn inbreng in het samenwerkingsverband opnieuw weten te herfinancieren. Daarmee werd e90mln vrijgespeeld en ontvangen.

Ulf

Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd… Ulf Doornbos, oud-directeur van de Optiebeurs en makker vanaf het eerste uur, mailde ons 3 nieuwe spreekwoorden van zijn hand. We moesten er erg om lachen en de mail hangt op het prikbord:

* Zolang beleggers koersen langs zien gaan, zal Sem met een put achter hen staan.

* De beurs is al vele honderden jaren oud, de put van Sem is nog altijd van goud.

* Zolang mien wief op mie blieft foeteren, zal Sem zijn klanten bepoeteren.

Sem van Berkel is aandeelhouder, directeur vermogensbeheer bij www.sem.nl en adviseur bij Alex Vermogensbank.