Nieuws/Financieel
429844
Financieel

Effectenportefeuille van banken slinkt

AMSTERDAM (AFN) - De effectenportefeuille van in Nederland gevestigde banken is vorig jaar met 16 procent gekrompen, tot een waarde van 344 miljard euro. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekend.

De effectenportefeuille bestaat uit lang- en kortlopend schuldpapier en aandelen. Die waren eind 2015 samen goed voor bijna 14 procent van het balanstotaal van de Nederlandse banken. Een jaar eerder was dat nog bijna 17 procent.

De waarde van het kapitaalmarktpapier (langlopende schulden) dat in handen is van de banken zakte vorig jaar met 15 procent naar 332 miljard euro. De omvang van de geldmarktportefeuille (kortlopende schulden) ging bijna door de helft, naar 7,8 miljard euro. De banken bezaten eind 2015 voor 4,2 miljard euro aan aandelen. Dat was ruim een derde minder dan een jaar eerder.

Obligaties en aandelen

De afname van de bezittingen komt vooral doordat er per saldo obligaties en aandelen werden verkocht. De banken verkochten netto voor 15,3 miljard euro kapitaalmarktpapier en voor ruim 17 miljard euro geldmarktpapier. Daarnaast overtroffen de verkopen van aandelen de aankopen met 2,7 miljard euro.

Volgens DNB viel daarbij vooral de afbouw van belangen in industriële bedrijven op. Banken verkochten voor 1,8 miljard euro aan aandelen uit de industriesector, waardoor voor slechts 168 miljoen euro overbleef in de portefeuilles. Die bestonden daardoor nog maar voor 4 procent ui industrie-aandelen, tegen 27 procent eind 2014.

De verkoop van aandelen versterkt de kapitaalpositie van banken. De transacties kunnen volgens DNB daarom samenhangen met de strengere regels voor de financiële positie van banken.