Nieuws/Financieel
429849
Financieel

Eindfase terugval AEX

De herstelbeweging die gisteren werd ingezet stokte bij de weerstand van 434. Hierna werd de onderkant weer onder druk gezet, de bodems van de afgelopen dagen. De vraag is waar en wanneer de bodem wordt gezet.

Het is onmogelijk om te voorzien waar en wanneer een bodem wordt gevormd. We gaan er echter vanuit dat deze terugval in de eindfase zit. Deze terugval zal dan naar onze mening leiden tot de 1e duidelijke hogere middellangetermijnbodem sinds de zeer belangrijke bodem in het langetermijnbeeld bij 378,50 in februari op de borden werd gezet. Na de krachtige opwaartse stijging van ruim 70 punten, is het heel normaal dat een forsere terugval plaatsvindt om de contouren van de stijgende middellangetermijntrend zichtbaar te maken.

Grafiek: AEX-index op dagbasis

2e schouder van groot bodempatroon

 

Als we kijken naar de situatie sinds december dan zien we de contouren ontstaan van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon. In december werd daarbij de eerste schouder gevormd met een dieptepunt bij 419,80. In februari volgde het hoofd met een dieptepunt bij 378,50 en momenteel zou deze terugval niet alleen moeten leiden tot de 1e hogere middellangetermijnbodem maar ook de vorming van de 2e schouder van dit patroon.

De neklijn van dit patroon ligt overigens bij 449, een niveau dat in de afgelopen weken meerdere keren werd aangeraakt. We gaven ruim een maand geleden al aan dat rond deze weerstand van 449 een tijdelijke top gevormd kon worden waarna een forsere terugval zou kunnen plaatsvinden. Dit is heel normaal na een krachtige opgaande beweging van ruim 70 punten.

 

Vergelijking met situatie november 2015

 

Het grootste risico in deze markt is de vergelijking die is te maken met de situatie in november. Toen vond een tijdelijke consolidatie plaats onder de 475 punten waarna de lange en forse correctieve fase werd gestart. Destijds bleek het 200-daags gemiddelde te sterk te zijn. Ook nu testte de AEX het 200-daags gemiddelde tijdens de vorming van de top, maar brak hier voor het eerst in lange tijd intraday even doorheen.

Toch is in het langetermijnbeeld wel een groot verschil te zien. Er is als eerste een duidelijke vergelijking te maken met de 9-maanden durende correctieve fase die in 2011 optrad. Verder testten veel indices zeer belangrijke steunpunten. Dit waren veelal de stijgende langetermijnbodemlijnen danwel de eerste Fibonacci-retracementniveaus vanaf de 2009-bodem. We achten de kans dan ook beperkt dat de vergelijking met de situatie van november vorig jaar doorgang zal vinden.

 

Let op omkeerpatronen

Voor de komende dagen moeten we bezien of de zone 425,60 – 426,75 als steunzone blijft dienen. Hier liggen de bodems van de afgelopen dagen, een oude bekende horizontale steun en het 50-daags gemiddelde. Mocht de AEX daaronder breken dan ontstaat meer ruimte naar het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de 378,50-bodem. Dit niveau is bij 423 te vinden. Als volgend punt ligt bij 419,80 nog de decemberbodem.

We moeten dan ook alert blijven op een plotselinge en forse omkeer en de eventueel te vormen bodempatronen. Eerste verbetering treedt op boven de 434. Dit is de eerste weerstand waar de top van gisteren maar ook de top van februari zijn te vinden. Daarboven ontstaat dan ruimte naar 440 en het 200-daags gemiddelde dat bij 445,50 ligt. Voor de komende weken houden we rekening met een opwaartse voorzetting die uiteindelijk moet leiden tot de doorbraak van de zware weerstand bij 449.

Doe mee met het DFT Beursspel om te ervaren hoe met sprinters gemakkelijk op een voorziene verdere koersdaling of juist -opleving kan worden ingespeeld.