Nieuws/Financieel
429889
Financieel

Bankaandelen voorspellen weinig goeds

Zowel de Amerikaanse als Europese aandelenmarkten sloten gisteren lager, waarbij duidelijk sprake was van een verslechtering van het sentiment. De signalen dat de situatie op de markten achteruit gaat, zijn niet te negeren. De risicobereidheid onder beleggers neemt af, al is een verwijzing naar de lagere slotstand slechts een half verhaal.

Het verlies voor de S&P 500 index kwam uit op 1,2%, waarmee de index over 2016 weer in het rood is beland. In Europa sloot de breed samengestelde Euro Stoxx 50 de sessie 1,5% lager af en is daarmee gezakt tot de laagste stand in een maand. Vanaf de top half maart is de index zo’n 8% weggezakt, terwijl de Amerikaanse indices eind vorige week nog nieuwe highs maakten. 

Opvallend is hoe de koersontwikkelingen tussen de Europese en Amerikaanse markten uiteenlopen, waarbij Europa het onderspit delft. Niets nieuws als we Azië erbij pakken, daar is de situatie op de Nikkei overeenkomstig en te verklaren door eenzelfde factor: een sterker wordende munt. Dit is het aandelenverhaal. Belangrijk, maar slechts de helft. Want u begrijpt dat alles met elkaar verbonden is.

Voor mij is het een grote optelsom waar de minnen steeds veelvuldiger voorkomen. Een iets diepere analyse van gisteren levert het volgende op:

- Goud als veilige haven won 1,5%, ondanks een dalende euro.

- Een vlucht naar Amerikaanse en Duitse staatsobligaties, waarbij Italiaanse bonds juist gedumpt werden.

- De Japanse yen die in sneltreinvaart aan waarde wint tegenover de Amerikaanse dollar, maar misschien nog wel zorgelijker, de Australische dollar. Deze old-fashioned ‘carry trade’ is in de laatste dagen flink opgeblazen.

- Als kers op de taart de volatilities. De VIX-index is in een paar dagen tijd van 13 punten opgelopen tot ruim 16 punten.

 

Banken onder druk

Eerder dit jaar heerste toch wel lichte paniek over de situatie van veel bankaandelen. Zo stond de koers van Deutsche Bank onder zware druk en werden meerdere maatregelen aangekondigd om het vertrouwen van beleggers terug te winnen. Dit heeft kortstondig gewerkt. De koers van Deutsche liep in een maand op van € 13 tot € 19. Een mooie run die inmiddels weer volledig is gekeerd. Het aandeel sloot gisteren op € 13,70 en het lijkt een kwestie van tijd tot de angst onder beleggers weer naar boven komt. Een overeenkomstige ontwikkeling is zichtbaar in de Europese bankenindex.

Petje af voor de herstelbeweging, maar nu komt de echte test pas. Gaat de bodem houden? Als u denkt van wel, dan kunt u nu goedkoop inslaan. Als u denkt dat de optelsom wel heel veel minnetjes laat zien, dan staat ons nog wat te wachten. U begrijpt wel in welk kamp ik zit.

Herstelbeweging

Vanochtend is sprake van een ommekeer en vindt een herstelbeweging plaats. Dit is fijn, aangezien zo precies gekeken kan worden hoe de onderlinge verhoudingen in elkaar steken. Daarbij komt een nog niet eerder behandelde factor om de hoek kijken: de olieprijs.

Waar de handel in Azië in eerste instantie in mineur begon, is dit nu recht getrokken. De Japanse Nikkei is vanaf de low 2,5% gestegen en staat 1% hoger. De yen verliest 0,6% tegenover de dollar en toont daarmee enige veerkracht. Dit komt ook tot uitdrukking in de rest van de markt. Zo noteert de S&P 500 future 0,4% in de plus, zakt de VIX future 2,5%, stijgt de olieprijs 2,1% en neemt de rente op 10-jaars staatsobligaties toe. U krijgt dus een mooie schermafdruk waarin vanochtend een toename van de risicobereidheid zichtbaar is. Het is risk-on.

- S&P 500 future +0,42%

- NASDAQ future +0,51%

- Olie future +2,12%

- Goud future -0,02%

- AEX future +0,46%

- DAX future +0,53%

- Euro/dollar -0,13%

Natuurlijk kan Europa hierin niet achter blijven en gaan de aandelenmarkten een hogere opening tegemoet. De plus voor de AEX-index bedraagt 0,45% en daarmee wordt een opening rond de 430 punten verwacht. Waarmee ik altijd worstel op dit soort dagen is de vraag of het een herstel is met een kans van slagen. Is het een technische bounce door koopjesjagers of moet ik als belegger rekening houden met overtuigende rally voor vandaag?

Ik kies voor het eerste en dit is niet vanwege mijn positie, aangezien ik niet overnight ga en dus glad aan de dag begin. Ik vrees dat de fundamenten dusdanig verslechterd zijn, zie de bankaandelen, dat het herstel slechts van korte duur is. Mede omdat het vrijdag is, voorzie ik een beperkte bereidheid onder beleggers om posities mee te nemen over het weekend, behalve wanneer het herstel echt krachtig is. Staat de AEX om 10:00 uur ’s ochtends 1,5% hoger, dan durf ik mee te gaan. Als we te maken krijgen met een klein bliepje omhoog, dan bent u gewaarschuwd voor wat komen gaat als de markt keert. 

Disclaimer:Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij online broker LYNX. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.