Nieuws/Financieel
429895
Financieel

'AEX start met kleine plus'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting met een bescheiden winst. Ook andere Europese beurzen tonen bij de opening waarschijnlijk wat herstel van de verliezen van donderdag. In de aanloop naar het kwartaalcijferseizoen, dat vanaf volgende week losbarst, is de agenda vrijwel leeg

Voorbeurs bleek uit nieuwe cijfers dat de export van Duitsland in februari met 1,3 procent is gestegen, na krimp in de voorgaande maand. De groei was sterker dan economen voorspelden.

Uit de vervoercijfers van maart bleek dat KLM vorige maand ruim 10 procent meer passagiers heeft vervoerd dan een jaar eerder. De Franse partner Air France zag het aantal reizigers met 1 procent dalen. Alle maatschappijen binnen Air France-KLM wisten de bezettingsgraad op te voeren.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd gaf aan 96 procent van de beoogde opbrengst van zijn claimemissie binnen te hebben. Het restant om het streefbedrag van 650 miljoen euro te halen wordt mogelijk vrijdag opgebracht via onderhandse plaatsingen bij institutionele investeerders.

Investeerder Kardan liet weten dat een van zijn dochterondernemingen mee gaat werken aan de bouw van een energiecentrale in Israël.

Kwartaalcijferseizoen

Het kwartaalcijferseizoen komt volgende week op gang. In Amsterdam is Unilever donderdag het eerste AEX-bedrijf dat de boeken van het eerste kwartaal opent. In de VS staat Alcoa traditiegetrouw maandag als eerste toonaangevende bedrijf op de rol.

De Europese beurzen zetten donderdag een stapje terug. In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 0,5 procent op 428,73 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 664,79 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt leverden 0,9 en 1 procent in. De FTSE in Londen ging 0,4 procent achteruit.

Olieprijs

In New York werden donderdag stevigere verliezen geleden. De graadmeters gingen daar 1 tot 1,5 procent achteruit.

De olieprijs toonde vrijdag voorbeurs herstel. Amerikaanse olie werd 2 procent duurder bij 38 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 1,5 procent naar 40 dollar per vat. De euro werd voor 1,1365 dollar verhandeld, tegen 1,1385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.