Nieuws/Financieel

Beleidsmakers Fed waarschuwden voor risico's

WASHINGTON (AFN) - Veel van de beleidsmakers van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, waarschuwden voor ,,aanzienlijke risico's" voor de Amerikaanse economie bij een verhoging van de rente in maart. Dat bleek woensdag uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Beleidsmakers waren erg verdeeld over de tijdspanne voor verdere rentestappen. Enerzijds gingen er stemmen op de rente in maart verder te verhogen na de historische rentestap in december. Andere fed-bestuurders waarschuwden voor ,,onnodige urgentie" bij het te snel normaliseren van het rentebeleid. Uiteindelijk hield de Fed de rente onveranderd.

Tijdens de beleidsvergadering schaalde de Fed de eerder afgegeven verwachting van vier renteverhogingen dit jaar naar beneden toe bij naar twee. Dit zou beter in de pas lopen met de voorzichtige verwachtingen voor de Amerikaanse economie en zwakkere groei in het buitenland. In een speech eind maart gaf Fed-preses Janet Yellen aan ,,voorzichtigheid te betrachten" bij verdere rentestappen.

De notulen maakte meer verschillen tussen bestuurders duidelijk. Onder meer zou er onenigheid zijn over het gewicht dat het huidige inflatiecijfer en de verwachtingen voor toekomstige inflatie in de schaal leggen bij beslissingen over renteverhogingen. Ook waren de beleidsmakers het niet eens over het standpunt dat Amerika qua werkgelegenheid aan zijn top zou zitten. Over een mogelijke renteverhoging bij de volgende bijeenkomst later in april stonden eveneens niet alle neuzen dezelfde kant op.

 

Lees meer over