Nieuws/Financieel
430617
Financieel

'Totale wanprestaties bij Haussmann'

AMSTERDAM - De eigenaren van Haussmann, het inmiddels wankelende luxewarenhuis dat op het Rokin in Amsterdam moet verschijnen, hebben hun directeur onlangs op staande voet ontslagen.

Dit bleek tijdens het kortgeding dat de ex-directeur Frans van der Kraan maandag had aangespannen tegen zijn voormalige werkgever die hem minstens nog 60.000 euro (drie maandsalarissen) schuldig zou zijn.

'Onwerkbaar'

Nadat de advocaat van de ontslagen directeur had uitgehaald naar Haussmann-eigenaren Lodewijk Bianchi en Martin Smit wegens de vertraagde bouw van het winkelpand en het voortdurend gebrek aan financiële middelen, waardoor er een onwerkbare situatie zou zijn ontstaan, kreeg Van der Kraan de wind van voren. 

,,Hij heeft op meerdere fronten niets minder dan een totale wanprestatie geleverd. De resultaten die hij sinds zijn aantreden bij Haussmann in 2014 heeft geboekt, zijn dramatisch. Van der Kraan heeft dat lange tijd weten te verdoezelen door mooi weer te spelen”, somde Haussmann-advocaat Thomas van Vugt (AMS Advocaten) een lange reeks van verwijten op.

Garantie

En dat terwijl Bianchi en Smit dachten dat ze met het in huis halen van retaildeskundige Van der Kraan (ex-Oger, ex-Society Shop, ex-ABN Amro) tegen een salaris van een kwart miljoen euro per jaar een garantie voor succes te hebben.

Afgelopen oktober beweerde de directeur nog dat hij al van 150 luxe merken een mondelinge toezegging had om zich te binden aan Haussmann.

Niet op orde

Maar in december bleek daar helemaal niets van te kloppen. ,,Vervolgens werd tot overmaat van ramp duidelijk dat Van der Kraan als enige bestuurder van Haussmann ook de administratie van het bedrijf bepaald niet op orde had.

Diverse schuldeisers werden niet of te laat voldaan. Met als gevolg dat een lening per direct werd opgeëist en er beslag werd gelegd op de bankrekening. En dat terwijl de managementfacturen van Van der Kraan zelf wél gewoon volledig en op tijd werden betaald”, aldus advocaat Van Vugt.

Toekomst

De rechtbank doet op 18 april uitspraak. Rond diezelfde tijd moet ook duidelijk worden hoe de toekomst van het luxewarenhuis er uit gaat zien.

Lodewijk Bianchi schetste in dat kader op verzoek van de rechter drie opties: “Of we gaan als Haussmann samenwerken met een strategische partner, óf we verkopen het hele concept aan een geïnteresseerde partij. En als het zo doorgaat met alle tegenwerkingen, is een faillissement ook nog een optie. Maar we doen er alles aan om dat te voorkomen.”       

Lees hier eerdere artikelen over Haussmann