Nieuws/Financieel
430620
Financieel

Rechtbank wijst claim af

„Geen gedwongen ontslagen Martinair”

AMSTERDAM - Luchtvaartmaatschappij KLM mag boventallige vliegers van vrachtdochter Martinair niet gedwongen ontslaan. Dit vindt de rechtbank van Amsterdam. Die oordeelde maandag echter ook dat Martinair-vliegers niet dezelfde rechten hebben als hun KLM-collega’s.

Luchtvaartmaatschappij KLM mag boventallige vliegers van vrachtdochter Martinair niet gedwongen ontslaan. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank van Amsterdam.

Die oordeelde maandag echter ook dat Martinair-vliegers niet dezelfde rechten hebben als hun KLM-collega’s.

Naar rechter

De vliegers van de vrachtdochter zijn naar de rechter gestapt omdat er volgens hen sprake is van „overgang van onderneming” door de overname van Martinair door KLM.

Dat betekent dat zij bij KLM binnen kunnen stromen op basis van hun opgebouwde rechten, nu de luchtvaartmaatschappij de vrachtdochter zwaar saneert.

Belofte

De vrachtvloot van Martinair wordt gedecimeerd van 10 naar 4 vliegtuigen. Tot nu toe moesten Martinair-piloten vertrekken, in tegenspraak met de belofte van de voorgaande vrachtbaas Erik Varwijk van Air France KLM.

Die stelde in 2014 bij de aankondiging van de sanering dat er binnen het concern een oplossing zou komen voor de overbodige piloten. Omdat dit niet is gebeurd, werd vrijwel iedereen gedwongen om in het buitenland te gaan werken.

Gedogen

De rechter stelde maandag dat KLM het niet kan maken om Martinair-piloten gedwongen buiten de deur te zetten, terwijl het zelf in de afgelopen jaren 263 piloten aan heeft genomen.

„Niets redelijks staat aan zo’n herplaatsing in de weg en VNV zal dat dienen te gedogen”, stelt het vonnis. „Dat de vrachtvliegers deze aan derden vergeven functies niet zouden kunnen vervullen, komt niet erg geloofwaardig voor.”

In gesprek

„Ik verwacht dat KLM, de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers en Martinair in gesprek zullen gaan over de toekomst van de Martinairvliegers”, zo zegt advocaat Laurens de Graaf van BarentsKrans tegenover De Telegraaf.

„Wij spannen tot het uiterste in om gedwongen ontslagen te voorkomen. Er zijn op dit moment geen vacatures, waardoor deze situatie niet aan de orde is”, zegt een woordvoerder van KLM in een reactie op de overweging in het vonnis.

Vertreksvergoeding

Door de uitspraak dreigt er een massaal nee tegen een nieuwe cao bij de vrachtdochter van KLM. Binnenkort zijn er weer 36 piloten boventallig. Zij kunnen aanspraak maken op een vertrekvergoeding van tweemaal een jaarsalaris, die ze alleen maar kunnen krijgen als ze instemmen met die nieuwe cao.

Die voorziet echter wel in een minimale teruggang in salaris van 10% voor de achterblijvers. Dit is bij de Martinairvliegers zeer slecht ontvangen. Volgens vakbond VNV kan de regeling alleen maar in cao-verband worden aangeboden.

Omstreden

De beslissing om Martinair te saneren is omstreden. In 2013 werd nog winst geboekt. In 2014 zou dat ook het geval geweest zijn, als men de vliegtuigen niet versneld had afgeschreven. Lees hier al het nieuws over KLM