Nieuws/Financieel
430644
Financieel

Delta Lloyd: Fubon niet voorgetrokken

AMSTERDAM - Delta Lloyd zegt grootaandeelhouder Fubon geen extraatjes te hebben beloofd in ruil voor steun aan de claimemissie waar de aandeelhouders onlangs in meerderheid mee instemden.

Dat schrijft de verzekeraar in een maandag gepubliceerde brief aan investeerder Highfields (en 9% aandeelhouder), die boze vragen had gesteld over de gang van zaken. Of Highfields veel wijzer is geworden van de antwoorden, is zeer de vraag.

 

Overeenkomst met Fubon

De claimemissie van 650 miljoen euro, bedoeld om de kapitaalbuffers van Delta Lloyd te versterken, werd niet met gejuich ontvangen. Highfields vond de operatie onnodig en vond aanvankelijk Fubon aan zijn zijde. De investeerders probeerden samen tevergeefs via de rechter een verbod af te dwingen op de stemming erover op 16 maart.

 

Nog geen uur voor de beslissende aandeelhoudersvergadering bleek Delta Lloyd de Taiwanese branchegenoot evenwel over de streep te hebben getrokken. Fubon stemde in met de emissie en bleek zelfs bereid die aan te grijpen om zijn belang uit te breiden. De bedrijven kondigden daarnaast samenwerking op nader te bepalen terreinen aan.

 

Boze brief

Vorige week vroeg Highfield in een boze brief aan het bestuur van Delta Lloyd om opheldering. De investeerder wilde graag weten of Delta Lloyd Fubon extra's heeft beloofd die niet zijn genoemd, of tot de deal is besloten toen bleek dat er anders te weinig steun zou zijn voor de claimemissie en of er pogingen zijn gedaan om met meer aandeelhouders deals te sluiten.

Uit de vragen sprak veel wantrouwen in het bestuur van de verzekeraar. Volgens bronnen zouden de vragen bij gebrek aan verhelderende antwoorden de opmaat zijn voor een zaak bij de Ondernemingskamer om verdere details van de overeenkomst boven water te krijgen.