Nieuws/Financieel
430653
Financieel

Damrak sluit licht hoger

De Amsterdamse effectenbeurs is maandag licht hoger gesloten. Bij de hoofdfondsen had Altice het zwaar te verduren na een mislukte Franse overnamedeal. Intertrust ging in de verkoop na de publicatie van de zogenoemde Panama Papers.

De AEX-index eindigde met een winst van 1,6 punt (oftewel 0,4%) op 436,08 punten. De Midkap ging 4,58 punten (0,7%) vooruit naar 675,60.

De meeste andere Europese beurzen sloten de dag eveneens positief af. Parijs en Frankfurt wonnen respectievelijk 0,5% en 0,3%.

De olieprijs (Brent) zakte 1% naar 38,28 dollar. De euro werd 0,1% goedkoper op 1,14 dollar.

Nieuwe impulsen

"Het was een weinig inspirerende dag op de beurs. Het is nu wachten op nieuwe impulsen", zei beleggingsstrateeg Simon Wiersma (ING). Mogelijk kan het naderende kwartaalcijferseizoen voor die nieuwe impulsen zorgen. Dat seizoen begint aanstaande maandag, wanneer aluminiumgigant Alcoa met de resultaten over het eerste kwartaal naar buiten komt.         

In de komende dagen staat er weinig financieel nieuws op de rol. Dan is het volgens marktanalist Ron van der Does (IG Nederland) belangrijk dat beleggers met beide benen op de grond blijven. "Feit is dat de angst nog niet uit de markt is en de centrale banken voortdurend wijzen op externe gevaren", aldus Van der Does.   

Altice onderuit

In de AEX ging Altice maandag liefst 11,8% onderuit na het bericht dat de overnamedeal van branchegenoot Orange met het Franse telecombedrijf Bouygues Telecom niet doorgaat. Volgens Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, speelt het klappen van de overnamegesprekken Altice parten, mede doordat de zware prijzenslag op de Franse telecommarkt in stand wordt gehouden en het bedrijf af te stoten onderdelen van de nieuwe combinatie mogelijk had kunnen overnemen.

KPN werd juist 0,6% meer waard. Analisten van SNS Securities houden er rekening mee dat Orange zijn aandacht kan gaan verleggen naar het Nederlandse telecomconcern.

Tijdens de middaghandel werd Altice-oprichter Patrick Drahi in verband gebracht met het gebruik van buitenlandse brievenbusfirma's. In een verklaring erkende Altice dat het tussen november 2008 en december 2010 gebruik heeft gemaakt van de diensten van een bedrijf in Panama. Het bedrijf zelf noch Drahi zou evenwel eigenaar of aandeelhouder van die firma zijn geweest. Ook spreekt Altice met klem tegen dat er sprake was van belastingontduiking.

Philips raakte 1,6% kwijt. Investeerder Melrose zou zich hebben teruggetrokken uit de strijd om Philips Lighting, zo meldde persbureau Bloomberg. De deadline voor biedingen zou met een week zijn uitgesteld naar 18 april.

Onder de hoofdfondsen was ArcelorMittal (+1,9%) de sterkste stijger. Ook ASML (+1,8%) en Relx (+1,4%) lagen er goed bij.

Koopadviezen IMCD

De Midkap werd aangevoerd door Galapagos (+3,1%). IMCD kon op flinke kopersinteresse rekenen met een vooruitgang van eveneens 3,1% na koopadviezen van Goldman Sachs en Kepler Cheuvreux. Grootaandeelhouder Bain Capital stapte recent uit de chemicaliëndistributeur uit Rotterdam. Volgens Goldman Sachs en Kepler kan dit beleggers juist een mooi instapmoment bieden. 

Delta Lloyd werd door beleggers 1,8% hoger gezet. Financieel directeur Clifford Abrahams heeft aandelen van zijn eigen bedrijf aangeschaft.    

Intertrust: Panama Papers

Intertrust dook 3,6% omlaag. De financieel dienstverlener had last van de onrust over de zogeheten Panama Papers. Ook Fugro (-2,4%) en Aperam (-2%) beleefden een minder dag.

Op de lokale markt liet Inverko 7,1% liggen. De verlieslijdende afvalverwerker kondigde vorige week aan externe adviseurs in de arm te hebben genomen. Dat leidt mogelijk tot een verkoop van onderdelen.  

Komt de AEX verder onder druk of keert de zon snel weer terug? Volg donderdag het gratis seminar. Klik hier om in te schrijven.