Nieuws/Financieel
430687
Financieel

Huizen in Gronings aardbevingsgebied langer te koop

Woningen in het aardbevingsgebied in Groningen zijn relatief lastig te verkopen. Ook de prijsontwikkeling blijft achter, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

In het aardbevingsgebied daalde het aandeel te koop staande huizen pas vanaf halverwege 2014, terwijl die daling in het referentiegebied al in de zomer van 2012 inzette. Gemiddeld stonden woningen eind vorig jaar 540 dagen te koop in het bevingsgebied, tegen zo’n 430 dagen in het vergelijkbare gebied.

Wie zijn huis in het vierde kwartaal van vorig jaar in het bevingsgebied wist te verkopen, moest gemiddeld ruim vijftig dagen langer op een koper wachten dan iemand die zijn huis in het referentiegebied verkocht. Huizenverkopers moeten in het bevingsgebied wat prijs betreft meer water bij de wijn doen om tot overeenstemming te komen.

De verkoopprijzen van verkochte woningen in het aardbevingsgebied zijn tussen het derde kwartaal van 2012 en het vierde kwartaal van 2015 met 1,4% gedaald. In het vergelijkingsgebied stegen de prijzen juist met 0,2%. Het CBS vindt dit verschil echter niet groot genoeg om hier conclusies aan te verbinden.