Nieuws/Financieel
430701
Financieel

Hectaren grote foliekassen AllPlant vervangen glasbouw

AMSTERDAM - Niet glaskassen, maar varianten met folie kunnen licht beter naar gewassen leiden. De kweek van jonge aanplant zal daardoor sneller gaan. Kweker AllPlant gaat met die folietechniek in Heerhugowaard een complex van 2,2 hectare grootte aanleggen.

AllPlant is sinds 1997 bezig met de opkweek en verkoop van jonge tuinplanten uit zogeheten weefselkweek.

Inmiddels levert het bedrijf met kassen in Andijk en hoofdkantoor in Schagen vierhonderd soorten halffabricaten uit eigen kweek aan voornamelijk West-Europese bedrijven.

Isolerend

De grote nieuwe kassen, waarvan de bouw al is begonnen, komen in het zogeheten Altongebied in Heerhugowaard. Dat is de oudste van de drie regio's met kassen van glas in de kop van Noord-Holland.

Het folie geleidt zonlicht breed naar de uitgestrekte aanplant in de grote kassen, het dubbele folie zorgt anderzijdse voor een warmteisolerende laag. AllPlant claimt daarmee zo'n 30% aan energie te kunnen besparen ten opzichte van de glasbouw.

Vernieuwing

Het kassengebied zelf stamt uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw en telt 220 hectare met voornamelijk sierteeltbedrijven en snijbloemtelers.

Het bedrijf AllPlant heeft bij zijn plannen steun gekregen van de Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Dat mikt op energiezuinige vernieuwende productie voor het hele Altongebied.

In oktober zou het hele complex verhuisd kunnen zijn.

Lees hier al het ondernemersnieuws