Nieuws/Financieel
430752
Financieel

Belegger maakt zich niet druk om Panama Papers

De financiële markten halen vooralsnog hun schouders op over de onthullingen van het onderzoek Panama Papers. En dat terwijl vanuit onder meer Rusland, Oekraïne en IJsland op hoog niveau miljoenen naar belastingparadijzen blijken te zijn weggesluisd.

Vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin hebben voor €2 miljard aan belangen in belastingparadijzen ondergebracht. Beleggers lijken echter niet onder de indruk, mogelijk omdat de onthullingen slechts een sterk vermoeden bevestigen. De Russische aandelen- en obligatiemarkten kwamen nauwelijks in beweging, terwijl de roebel fractioneel daalde tegenover de euro.

Pijnlijker is de beschuldiging aan het adres van de IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson, vooral omdat hij bij zijn aantreden in 2013 had aangegeven schimmige belastingconstructies aan te pakken. Gunnlaugsson moet zich vanmiddag voor het parlement verantwoorden en kan een vertrouwensstemming tegemoet zien. Een deuk in het vertrouwen in de IJslandse kroon bleef niettemin uit. Beleggers in aandelen en obligaties van het Noord-Europese land hadden ook nauwelijks te lijden.

Bedrijven die aan de president van Oekraïne Petro Porosjenko worden gelinkt, blijken ook in belastingparadijzen te opereren. En dat terwijl hij bij zijn aantreden in 2014 had aangegeven zijn zakelijke belangen te verkopen. De onthulling komt op een cruciaal moment voor Nederland, dat zich woensdag in een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne uitspreekt. Beleggers leken er echter geen enkele moeite meer te hebben. Zowel de Oekraïense aandelen- en obligatiemarkten als de grivna wonnen terrein.