Nieuws/Financieel
430769
Financieel

De ware redenen achter beweeglijke markten

Vergeet de jojoënde olieprijs, of zorgen over opgedroogde obligatiemarkten. Dat zijn niet de ware redenen waarom de financiële markten in de afgelopen jaren meer in beweging zijn gekomen.

Het is rustig, misschien wel te rustig op de financiële markten. Die waarschuwing kwam medio maart van hoofdstrateeg Russ Koesterich van BlackRock. Hij voorziet verderop in het jaar meer turbulentie. De katalysatoren van wervelstorm die in januari en februari beleggers geselde, zijn  niet weg: druk op de olieprijs, teleurstellende bedrijfswinsten en wereldwijd langzame groei.

Door het ultrasoepele geldbeleid van centrale banken zijn financiële markten lang jaren zo kalm als de zeespiegel op een windstille dag geweest. De afgelopen tijd laten koersen echter heftigere uitslagen zien. Marktvorsers noemen het gebrek aan liquiditeit op de obligatiemarkt of stevige schommelingen van de olieprijs als belangrijkste redenen. Dat is een te simpele voorstelling van de zaken, aldus obligatiestrateeg Rick Rieder van BlackRock.

Opgedroogde obligatiemarkten

Enkele segmenten van de obligatiemarkt ervaren droogte, zoals risicovolle bedrijfsobligaties uitgegeven door energiebedrijven met hoge schulden. Daarnaast komt het voor dat de liquiditeit soms uit vastrentende beleggingen loopt, die stevige spreads kennen. Het gaat echter om een lokaal gebrek aan liquiditeit, die niet van invloed is op de brede obligatiemarkt. “De dagelijkse handelsvolumes van belangrijke segmenten van de Amerikaanse obligatiemarkt laten zien dat er over het algemeen sprake is van een zeer goede liquiditeit,” aldus Rieder.

Ook het idee dat financiële markten een speelbal zijn van de olieprijs, verwijst Rieder naar het rijk der fabelen. Er is geen duidelijke relatie tussen schommelingen van de olieprijs en koersen van aandelen en obligaties. Financiële markten zijn daarvoor te complex. “Een dalende olieprijs heeft invloed op de kredietwaardigheid, winstpotentieel en aandelenwaarderingen van sommige energiebedrijven, maar de invloed van olie op financiële markten wordt overschat.”

Vergrijzing en technologische innovatie

Volgens de beleggingsstrateeg zijn structurele trends als vergrijzing en technologische innovatie de stuwende krachten achter de recente beweeglijkheid van markten en uiteen waaierende waarderingen van beleggingscategorieën. Rieder geeft een voorbeeld.

“Het is niet ondenkbaar dat olieprijzen lager blijven door technologische innovatie en een veranderende vraag. Dat voelen landen in het Midden Oosten in hun inkomsten, waardoor de spanningen in de regio oplopen lopen. De zorgen over de stabiliteit van de Chinese economie zijn het gevolg van de transitie die beleidsmakers willen maken van een economisch model dat leunt op export en industrie naar een model dat leunt op consumentenbestedingen en diensten. Dat is een reflectie van de hightechwereld waarin we vandaag leven.”