Nieuws/Financieel
430833
Financieel

Hoe nu verder?

Na het verlies van afgelopen week vragen vele beleggers zich af wat het komende kwartaal gaat brengen. Wordt het een kopie van het eerste kwartaal of gaat de AEX ons verrassen door de weerstand op 450 uit te nemen?

Feit is dat de angst nog niet uit de markt is, de centrale banken voortdurend wijzen op externe gevaren en de olieprijs weer een nieuwe daling heeft ingezet. Voldoende indicaties om te veronderstellen dat de onderkant meer voor de hand ligt dan een doorbaak naar hogere regionen.

Afgelopen week was dinsdag nog de beste dag met een sluiting op 446,24 tegen een laagste sluiting vrijdag op 434,48. Er is veel verdeeldheid en daarbij komt dat er betrekkelijk weinig gebeurtenissen op de agenda staan die de markt kunnen beïnvloeden. Toch zijn dat vaak de momenten dat de markt richting kiest en een onverwacht patroon laat zien.

Op de AEX was Arcelor Mittal uitblinker de afgelopen week met een winst van ruim 13 procent. Na het absolute dieptepunt van € 2,04 op 11 februari is het fonds al weer meer dan verdubbeld en hebben diverse factoren voor een niet te stuiten opmars gezorgd. Het staalfonds beleefde een turbulent eerste kwartaal waarbij gereageerd werd op tegenstrijdige berichten.

Dat het met de staalindustrie nog niet goed gaat bleek wel uit het feit dat Tata Steel alle Britse productie operaties in de verkoop heeft gedaan. De toevoer van goedkoop Chinees staal alsmede gestegen kosten hebben de Britse staalproducenten verlieslatend gemaakt waardoor Tata deze wil afstoten.

Randstad was een goede opvolger met een weekwinst van ruim 5 procent waarbij het fonds lijkt te profiteren van de groei in de sector. Het fonds heeft echter nog wel het één en ander in te halen want het afgelopen kwartaal daalde het uitzendconcern maar liefst 15 procent.

Grootste verliezer deze week was ING dat ruim 4 procent van de prijs af zag gaan. Dit jaar is de bank overigens al ruim 16 procent in waarde gedaald. De slechte koersontwikkeling is het gevolg van een vlucht uit bankaandelen in geheel Europa.

Zo zagen wij bij onze oosterburen Commerzbank dit jaar al 20 procent in waarde dalen en bij Deutsche Bank ging er zelfs ruim 33 procent van de koers af.

Zorgen om slechte leningen alsmede de matige winstvooruitzichten vanwege de lage rentes doen beleggers afscheid nemen van de banksector.

In de Verenigde Staten sloten de beurzen vrijdag met winst na een sterk banenrapport alsmede goede industriecijfers over maart.

De goede cijfers in combinatie met een gematigd rentebeleid zijn een goede bodem voor beleggers om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

De Dow Jones Industrial behaalde de afgelopen week een winst van ruim 1,5 procent en ook de S&P500 behaalde een mooie weekwinst van 1,8 procent.

De CBOE Volatility Index, een goede graadmeter voor angst en onzekerheid raakte het laagste niveau dit jaar en beleggers zien zich dan ook gesteund om gematigd posities op te bouwen.

Uit het banenrapport bleek een toename van 215.000 nieuwe banen maar ook de gemiddelde lonen bleken 0,3% toegenomen te zijn na in februari nog een daling van -0,1% te hebben laten zien.

Met name die stijging van de gemiddelde lonen werd positief ontvangen en hierdoor konden de beurzen in de VS de week positief afsluiten.

De dollar steeg na het sterke industriecijfer uit de VS waarbij euro/dollar daalde naar 1.1350. Tegen het slot van New York gaf de dollar weer terrein prijs om op een niveau van 1.1385 te eindigen. In Azië kwam daar weinig verandering in.

In Azië waren de beurzen in China en Hong Kong wegens een feestdag gesloten.

De Nikkei ondervond last van een sterkere yen die druk op de exportfondsen legde en sloot 0,3% lager. Exportbedrijven als Mazda, Fuji, Nissan, Toyota en Kawasaki incasseerden verliezen oplopend tot 4 procent.

Wat kunnen wij deze week verwachten?

Deze week staan er weinig toonaangevende cijfers op de agenda. Vandaag zien wij de producenten prijs index alsmede het werkloosheidspercentage vanuit de Eurozone. De werkloosheid wordt op 10,3 procent verwacht wat onveranderd is ten opzichte van een maand ervoor.

De olieprijs is inmiddels weer gedaald als gevolg van de alsmaar groeiende productie. Zo werd in het weekend bekend dat de olieproductie in Rusland gestegen was naar 10,9 miljoen vaten per dag, het hoogste niveau sinds 1987. Met het opvoeren van productie in landen als Rusland en Iran wordt het moeilijk tijdens de aanstaande olievergadering op 17 april in Doha overeenstemming te vinden over een productieplafond.

Dinsdag krijgen wij de detailhandelsverkopen over februari vanuit de Eurozone en uit de VS komt de non-Manufacturing inkoopmanagersindex.

Woensdag worden de notulen van de meest recente Fed vergadering vrijgegeven en donderdag brengt de ECB haar notulen naar buiten.

Beurzen zullen het op eigen kracht moeten doen waarbij de verwachting is dat de olieprijs toch weer de aandacht krijg voor richting.

Ron van der Does is marktanalist bij IG Nederland. In aanvulling tot de disclaimer hieronder, bevat het materiaal op deze pagina geen overzicht van koersen, een aanbod, of een advies tot een transactie voor welk financieel instrument dan ook. IG aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding van deze opmerkingen en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties. Onderzoeksresultaten die aangeboden worden gaan niet direct over specifieke beleggingen, financiële informatie of benodigheden van personen die deze informatie heeft ontvangen. De informatie is niet opgesteld in overeenstemming met de wettelijke vereisten die ontworpen zijn om de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied onder de aandacht te brengen en moet dus gezien worden als marketingcommunicatie.