Nieuws/Financieel
430841
Financieel

'AEX begint dicht bij huis'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs begint maandag naar verwachting met een kleine winst aan de nieuwe handelsweek. Ook de andere beurzen gaan waarschijnlijk iets hoger van start. Aandelenhandelaren in Europa en de Verenigde Staten moeten het deze week stellen met een vrij lege agenda. Het rentebeleid van centrale banken zal weer de nodige aandacht krijgen, via de notulen van de meest recente beleidsvergaderingen van de Federal Reserve en de ECB.

Philips weet mogelijk de aandacht op zich gericht. Volgens persbureau Bloomberg heeft investeerder Melrose heeft zich teruggetrokken uit de strijd om Philips Lighting. Eerder meldden anonieme bronnen dat investeerders Blackstone en Onex zouden werken aan een gezamenlijk bod op Philips Lighting. Ook Apollo Global Management en Go Scale zouden in de running zijn. De deadline voor hun biedingen zou met een week zijn uitgesteld, naar 18 april.

Baggerbedrijf en maritiem dienstverlener Boskalis versterkte zijn positie op de Duitse markt door de overname van Strabag Wasserbau voor 70 miljoen euro.

Altice

Verder kan het aandeel Altice bewegen. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is wat positiever geworden over de vooruitzichten voor de in Amsterdam genoteerde kabelexploitant. Verder bleek dat het Franse telecombedrijf Orange afziet van een eventuele fusie met branchegenoot Bouygues Telecom. Naar verluidt was Altice zijdelings bij het proces betrokken, om ook activiteiten over te nemen.

Bij de middelgrote fondsen bleek dat financieel directeur Clifford Abrahams van verzekeraar Delta Lloyd aandelen van het bedrijf heeft gekocht. Abrahams volgde begin dit jaar Emiel Roozen op als financieel directeur van Delta Lloyd.

NSI

Vastgoedinvesteerder NSI verkoopt nagenoeg zijn hele bedrijfsgebouwenportefeuille aan Urban Industrial. Ook doet het een aantal grondposities in België van de hand. De totale bruto opbrengst van de deals is iets meer dan 48 miljoen euro.

Advieswijzigingen zetten wellicht de aandelen IMCD en ABN AMRO in beweging. Goldman Sachs en Kepler Cheuvreux werden positiever over de chemicaliëndistributeur, terwijl Mediobanca zijn beoordeling voor ABN AMRO verlaagde.

Euro

De Europese munt was voorbeurs 1,1384 dollar waard, tegen 1,1370 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper bij 36,32 dollar per vat. De prijs van Brent zakte met 1,2 procent naar 38,21 dollar per vat.

In Amsterdam eindigde de AEX-index vrijdag 1,3 procent in de min op 434,48 punten. De MidKap zakte 0,5 procent naar 671,02 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt leverden 1,4 en 1,7 procent in. Londen hield de schade beperkt tot een verlies van 0,5 procent.