Nieuws/Financieel
430846
Financieel

Zorgen Yellen worden kleiner

De markten reageerden uitgelaten en handelaren vluchtten uit de dollar toen voorzitter Yellen in haar speech donderdag een voorzichtige toon aansloeg. Yellen richtte zich op externe risico’s voor de Amerikaanse economie, zoals de Chinese groeivertraging, en dat leidde tot een inschatting van de markt voor een renteverhoging in juni van nog maar 25%.

Opvallend, want de rest van de week waren de cijfers voor de Federal Reserve veel geruststellender. De cijfers over de arbeidsmarkt in maart waren tamelijk sterk. Bovendien betekende de sterke rally dat de Amerikaanse aandelen het eerste kwartaal hoger afsloten, wat juist een van de zorgen die voorzitter Yellen noemde zou moeten wegnemen.

Cruciaal

Op de korte termijn blijven we gefocust op uitlatingen van de Federal reserve om de verwachtingen van de markt over de renteverhogingen bevestigd te zien of juist niet. De publicatie van de notulen van de Fed woensdagavond is wat dat betreft cruciaal. Daarnaast zien we dat het Britse pond sterling – in tegenstelling tot de euro – geen grote stijging ten opzichte van de dollar liet zien. Dat kunt u als een goede kans zien voor exporteurs om short dollar posities te hedgen.

Politieke risico’s groeien

Terwijl de euro afgelopen week sterk steeg ten opzichte van de dollar verwachten wij deze week dat de markt zich weer zal richten op de politieke risico’s op de korte termijn. In Nederland wordt woensdag het referendum over het verdrag met Oekraïne gehouden. Het referendum is niet bindend, maar een afwijzing van de overeenkomst zou de onvrede over de EU over het gele continent in de schijnwerpers zetten.

De onthulling dat IMF officials geloven dat een nieuwe kritieke situatie nodig is om de EU te dwingen om een schuldafschrijving in Griekenland te accepteren en de aanhoudende problemen om een nieuwe Spaanse regering te vormen tonen duidelijk aan dat er meer politieke risico’s zijn dan alleen een Brexit en dat kan al heel snel druk gaan uitoefenen op de koers van de euro. Politiek nieuws zal eerder dan economisch nieuws de handel in de Europese munten de komende weken gaan bepalen.

Opluchtingsrally

De arbeidsmarktcijfers van afgelopen vrijdag slaagden er in de Europese opluchtingsrally te stoppen, die donderdag na de woorden van Yellen groen licht kreeg. Zo ongeveer alles waar de Fed behoefte aan heeft zat er in. Het aantal banen steeg in maart met 215.000. De lonen begonnen weer te stijgen en de arbeidsparticipatie steeg naar 63%. De focus verschuift nu naar de notulen van de vergadering van maart, hoewel we daarbij aantekenen dat deze al weer overschaduwd zijn door: inhet algemeen sterke economische cijfers en een sterke rally die ervoor heeft gezorgd dat de Amerikaanse aandelen alle verliezen van 2016 hebben kunnen wegpoetsen. Daarmee zijn twee van de belangrijkste zorgen van de meer conservatieve FOMC-leden alweer significant geneutraliseerd.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.