Nieuws/Financieel
430848
Financieel

Heeft AEX bodem gezet?

Afgelopen vrijdag brak de AEX direct door de onderkant van de consolidatiefase bij 435,70 voor een diepere terugtest. Met de vorming van een hammer is de kans aanwezig dat de bodem al is gezet bij 428,50.

We gaven vorige week al aan dat de kans reëel bleef dat de AEX een diepere terugtest zou doormaken voordat de belangrijke weerstand bij 449 gebroken zou worden. Afgelopen woensdag testte de AEX nog de bovenkant van de drie weken durende consolidatiefase bij 449.

Zolang deze weerstand niet op slotbasis werd doorbroken, nam de kans op een diepere terugval steeds verder toe. Vrijdag brak de AEX direct met een forse gap door de 435,70 en vormde een intraday-dieptepunt bij 428,50. Hiermee was het neerwaarts potentieel beperkt geworden en uiteindelijk werd een grote hammer op de borden gezet, een bodempatroon.

Grafiek: AEX-index op dagbasis

 

Kans op diepere terugtest was reëel

Een ander punt dat wees op de huidige diepere terugtest was het feit dat de zeer steil opgaande beweging vanaf de februari-bodem bij 378,50 neerwaarts was gebroken. Buiten twee eerdere terugvallen (van 1 tot 2 dagen) was er nog geen langere consolidatiefase danwel diepere terugtest geweest. De AEX was bijna in een rechte lijn ruim 70 punten opgelopen.

De contouren van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend moesten daarbij nog zichtbaar worden. Ook de technische indicatoren wezen op een diepere terugtest. De MACD gaf ruim een week geleden een neerwaartse crossing en ook de RSI verzwakte. Beide indicatoren lijken echter ook bezig te zijn met de vorming van een minder steile opgaande trend.

 

Brede neerwaartse gap

Met een forse neerwaartse gap brak de AEX vrijdag door de onderkant van de consolidatiefase. Deze onderkant lag bij 435,70. De gevormde neerwaartse gap is ongeveer 4,5 punt breed tussen de 434,90 en 439,60. Intraday werd verder ook de eerder gevormde dubbele bodem bij 430 neerwaarts gebroken en vormde de AEX een dieptepunt bij 428,50. Hiermee werd de neerwaartse ruimte beperkt. We gaven vorige week al aan dat de kans aanwezig was dat de AEX op weg ging naar een lagere zone onder de 430.

Bij 424,50 is namelijk het snel oplopende 50-daags gemiddelde te vinden en bij 423 ligt het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de 378,50-bodem. Ondanks dat er nog een kans is dat deze niveaus getest zullen worden, lijkt de kans ook realistisch dat een bodem is gezet. Afgelopen vrijdag vormde de AEX namelijk een forse hammer, een bodempatroon. We gaven vorige week al aan dat tijdens een diepere terugtest we vooral op dit soort bodempatronen moesten letten als omkeerpatroon.

 

Nu weer richting 449 en hoger?

Buiten het feit dat een brede neerwaartse gap werd gevormd, kan deze gap ook onderdeel worden van een ander omkeerpatroon. Mocht de AEX vandaag of morgen met een opwaartse gap starten en deze gap open laten staan, dan is ook een island reversal patroon gevormd. Samen met de gevormde hammer zou dit een krachtige bodemformatie betekenen. Zodra de AEX de bovenkant van de gap bij 439,60 bereikt, lijkt het definitieve signaal van bodemvorming te zijn gegeven.

Deze kans achten we in de komende week groot. Hierna kan de AEX weer op weg naar de zware 449-grens. Onderliggend is bij 446,70 nog het 200-daags gemiddelde te vinden. Deze terugval zou verder ook de 2e schouder van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon kunnen worden sinds december, met de neklijn opnieuw bij de 449. In de komende weken houden we rekening met de volgende opwaartse fase boven de 449 en een beweging in de komende maanden naar ons volgende doel in de stijgende trend bij 475 (top november).

Doe mee met het DFT Beursspel om te ervaren hoe met sprinters gemakkelijk op een voorziene verdere koersdaling of juist -opleving kan worden ingespeeld.