Nieuws/Financieel
430853
Financieel

'ASMI groeit door sterke positie in ALD'

AMSTERDAM (AFN) - Chipproducent ASM International (ASMI) zal de komende jaren volop profiteren van de groeiende markt voor ALD, een techniek om ultradunne films op een substraat te deponeren. Dat schrijft analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen maandag in een rapport over de onderneming.

Volgens Versteeg komen chipproducenten op een schaalniveau waarbij de duurdere ALD-technologie niet meer kan worden ontweken. ASMI heeft daarbij een leidende positie met bijna twee derde van de markt. ASMI zelf ziet de markt voor ALD in de komende drie tot vier jaar verdubbelen. Dat betekent volgens Versteeg een gemiddelde jaarlijkse groei voor de onderneming van 20 tot 25 procent. Het concern behaalt veruit het grootste deel van de omzet in ALD.

Verder zou de markt volgens de analist positief reageren als ASMI zijn belang van 40 procent in ASM PT afbouwt. ,,Dat onderdeel is actief in de zeer volatiele back-end markt", aldus Versteeg, die vooral interesse uit China ziet om het belang over te nemen.

Omzet

De omzet van ASMI in de eerste twee kwartalen van 2016 zal naar verwachting stabiliseren tot het niveau van het laatste kwart van 2015. Daardoor valt de omzet in de eerste jaarhelft 20 procent lager uit dan een jaar eerder. Versteeg voorziet een herstel in de tweede jaarhelft. De kostenbesparingen die ASMI heeft doorgevoerd vanaf 2013 hebben zijn werk gedaan. De winstgroei zal vooral uit omzetgroei worden gehaald. Mede door wisselkoerseffecten zal de nettowinst dit jaar lager uitvallen.

Theodoor Gilissen handhaaft zijn advies aanbevolen op ASMI. Het verhoogde zijn koersdoel van 47 naar 50 euro. Het aandeel ASMI sloot vrijdag op 39,22 euro.