Nieuws/Financieel
430924
Financieel

Japanners werken vaker tot ze erbij neervallen

Tokyo - Een recordaantal Japanners sterft door gevolgen van overwerk. Werknemers in Japan hebben steeds meer banen tegelijk en dat heeft nadelige effecten.

Het aantal claims voor een schadevergoeding na dood door overwerk, bereikte in 2015 een recordhoogte van 1456, blijkt uit cijfers van het ministerie van Werkgelegenheid in Japan. Vooral in de zorgsectoring, de scheepvaart en de bouw zijn veel zaken te vinden. Dit zijn nu juist sectoren die een gebrek aan personeel hebben.

Dood door overwerk heet in Japan Karoshi. Volgens Hiroshi Kawahito, advocaat en leider van de slachtofferbeweging stelt in een reactie aan persbureau Reuters dat het echte aantal doden waarschijnlijk tien keer hoger ligt, maar dat de regering de ogen sluit voor zulke gebeurtenissen.

De symposia die de overheid in Japan organiseert, doet hij af als propaganda. „Het echte probleem is het aantal arbeidsuren. Dat moet aangepakt worden. De regering doet daar niet genoeg aan.”

Japan heeft geen officieel maximum aan arbeidsuren, wat ertoe leidt dat sommige werknemers tot 100 of zelfs 160 uur per maand overwerken. Vanaf 100 uur wordt sterfte gezien als veroorzaakt door ziekte dat verband heeft met overwerk. Bij 160 uur of meer wordt dood door overwerk als zelfmoord gezien.

Japanners moeten wel betaald krijgen voor dit overwerk, maar dat gebeurt bij zwartwerkers vaak niet. Werkgevers beloven als tegenprestatie uiteindelijk een legaal contract.

De doden door overwerk waren eerder vaak oudere mannen die lang bij dezelfde bedrijven leden onder slechte werkomstandigheden en veel overwerk. Maar het aandeel vrouwen en jongeren tot 29 jaar onder de slachtoffers groeit sterk, met respectievelijk 29 en 49 procent in de laatste jaren.