Financieel/Geld
430952006
Geld

ABN Amro stopt met doorlopend krediet

ABN Amro stopt met het verstrekken van nieuwe doorlopende kredieten. De bank komt daarmee tegemoet aan een oproep van toezichthouder AFM om meer persoonlijke leningen met een vaste looptijd aan te bieden.

Bij een doorlopend krediet is de looptijd onbeperkt, waardoor klanten verleid kunnen worden zich telkens opnieuw in de schulden te steken. Financieel expert Amanda Bulthuis (Geld.nl) vindt het dan ook een positieve stap dat ABN Amro geen nieuwe doorlopende kredieten meer verstrekt. „Een krediet waar je je leven lang opnieuw opnames uit kunt doen, vergt voor veel mensen te veel discipline, waardoor ze het nooit helemaal aflossen en het eigenlijk een doodlopend krediet wordt”, legt Bulthuis uit.

Een persoonlijke lening, waarop maandelijks wordt afgelost, heeft meestal ook een lagere rente en is dus voordeliger voor klanten. Mede daarom zijn de kleinere financiële dienstverleners Findio en Interbank eerder dit jaar al met hun doorlopend kredieten gestopt. Bulthuis: „Dat zich nu voor het eerst een grootbank bij dit rijtje voegt, toont wel aan dat het doorlopend krediet als leenvorm op zijn einde loopt.”