Nieuws/Financieel
430985
Financieel

WikiLeaks brengt IMF in verlegenheid

Griekenland eist uitleg over een via Wikileaks ’gelekt’ intern document waarin IMF-topmedewerkers zouden zinspelen op drastische methoden om het land tot hervormingen te dwingen. Tegelijk zou Europa onder druk gezet worden om in te stemmen met schuldenverlichting.

Volgens Wikileaks-oprichter Julian Assange, die het voorwoord bij het vermeende IMF-document heeft ondertekend, betreft het een verslag van een teleconferentie op 19 maart tussen onder anderen IMF-onderhandelaar Delia Velculescu en Poul Thomsen, directeur Europa bij het Internationaal Monetair Fonds Zij tonen zich in het document teleurgesteld over het uitblijven van belasting- en pensioenhervormingen in Griekenland.

Brexit

In het document lijken Thomsen en Velculescu het aanstaande referendum over de Brexit te zien als een kans om Europa onder druk te zetten, om in te stemmen met de door het IMF gewenste schuldenverlichting voor Griekenland.

„Wat is nodig om hier een doorbraak te forceren?” vraagt Thomsen zich volgens het document af. „In het verleden was er maar één moment waarop een besluit tot stand kwam, en dat was wanneer het geld bij de Grieken op raakte en een betalingscrisis dreigde. Dit is wat mogelijk weer gaat gebeuren. In dat geval zal het zich voortslepen tot juli, en het is duidelijk dat de Europeanen die discussie een maand niet aan willen gaan vanwege de mogelijke Brexit.”

Velculescu reageerde door te zeggen dat de Grieken wel met de voorstellen zouden instemmen als ze daartoe gedwongen zouden worden door een nieuw dreigend faillissement: „Maar ze hebben geen enkele incentive en ze weten dat de Europese Commissie bereid is tot een compromis. Dat is het probleem.

In een reactie op de vermeende opmerking van Thomsen, zei een Griekse regeringswoordvoerder zaterdag dat de Griekse regering van het IMF wil weten of het van plan is Griekenland in betalingsproblemen te brengen voor het referendum over de Brexit.

Een IMF-woordvoerder weigerde zaterdag te erkennen of bevestigen of het document origineel is. De woordvoerder herhaalde dat het fonds als voorheen streeft naar schuldenreductie en geloofwaardige hervormingen bij de Grieken.

Steunprogramma

Het IMF moet nog instemmen met het derde steunprogramma voor Griekenland, maar het fonds is ontevreden over de Griekse hervormingen. Thomsen spreekt in het vermeende document ook over de Duitse rol daarin. Hij zegt dat het voor bondskanselier Angela Merkel erg lastig zou worden om het Griekse probleem en de vluchtelingencrisis tegelijk aan te pakken. „Kijk, mevrouw Merkel”, zegt Thomsen in een denkbeeldige conversatie: „Wat denkt u dat schadelijker is: doorgaan zonder het IMF of instemmen met de schuldenverlichting die wij denken dat Griekenland nodig heeft, om ons aan boord te houden?".